szerző:
Eduline

Van, ahol már a héten elkezdődött az őszi szorgalmi időszak, és vannak olyan egyetemek, amelyeken később kezdik meg az órákat. Összegyűjtöttük a legnagyobb magyar egyetemek idei évének legfontosabb dátumait.

©

Az őszi szorgalmi időszak a legtöbb egyetemen hasonló időpontban kezdődik és végződik, azonban egy-két hét eltérés könnyen előfordulhat a tanmenetek között. Szeptember 4-től december 8-ig tart a szorgalmi időszak a Corvinus, a Szegedi Tudományegyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatóinak, azonban egy héttel később kezdődik és tovább is tart, szeptember 11-től december 15-ig, az ELTE szorgalmi időszaka.

Tíz fogalom, amit minden elsőéves egyetemistának ismernie kell

Fontos fogalmak és meghatározások minden elsőévesnek, és azoknak is, akik már benne vannak az egyetemi életben. Zh: a legfontosabb kifejezések egyike, a zárthelyi dolgozat rövidítése. Ez nem vizsga, így nincs minden tárgyból zh, de ahol van, ott általában a vizsga előfeltétele a féléve folyamán írt zárthelyik legalább kettes átlaga.

Az őszi szünet minden egyetemen egy időpontban, október 30-tól november 3-ig tart majd.

A vizsgaidőszak a szorgalmi időszak végétől függően kezdődik, így ebben is vannak eltérések. December 11-től január 27-ig tart a Szegedi Tudományegyetem vizsgaidőszaka, ehhez még egy UV hét is jár, január 29-től február 3-ig, tehát a teljes vizsgaidőszak eddig tart. Szintén december 11-től kezdődik és január 19-ig tart a vizsgaidőszak a Corvinuson is. Az ELTE vizsgaidőszaka ezzel szemben csak 2017. december 18-tól kezdődik, és egészen 2018. február 2-ig tart.

A tavaszi szorgalmi időszak jellemzően február elején kezdődik, de olyan egyetem is vaa, ahol csak 2018. február 12-én kezdődik újra a tanítás.

Változás jön: új tantárgyat vezethetnek be, plusz egy tanóra kerül a diákok órarendjébe

Önálló kötelező tantárgyként is megjelenhetne a pénzügyi ismeretek oktatása az iskolákban - javasolja a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) most közzétett stratégiatervezete. Szeptember 12-ig lehet véleményezni az NGM új stratégiatervezetét, amely a lakosság pénzügyi ismereteit és tudatosságát szeretné fejleszteni - írja a hvg.hu.