szerző:
Eduline

Rengeteg változás történt az elmúlt években azokon az egyetemeken, ahová egyre több külföldi hallgató iratkozik be.

Indiana University - a hallgatók 15 százaléka külföldi állampolgár
©

Rengeteg változás történt az elmúlt években azokon az egyetemeken, ahová egyre több külföldi hallgató iratkozik be. A különböző kulturális háttérrel rendelkező, különféle nyelveket beszélő diákok rohama átalakította a képzéseket, a tanári kart és a diákéletet is – írja a The China Post.

A lap az Indiana Universityt hozza példának, ahol öt évvel ezelőtt még alig kilencven külföldi hallgató tanult, számuk pedig mára 2200-ra nőtt – az összlétszám 15 százalékát teszik ki. A legtöbben Kínából érkeznek tanulni az Egyesült Államokba, országszerte 23 százalékkal nőtt az arányuk egyetlen év alatt.

A kormány számításai szerint a hallgatói mobilitás fellendíti az amerikai gazdaságot, mivel bizonyos egyetemeken akár háromszor annyit is kell fizetnie a más országokból – vagy akár más államokból – érkező diákoknak egyetlen szemeszterért, mint a helyieknek. A már említett Indiana Universityn például előbbieknek 7 millió forint az éves tandíj, utóbbiaknak viszont „csupán” 2,2 millió forint.

Az egyetemek többségén a vezetés hamar felismerte, hogy bővíteni kell a szolgáltatásokat: így már évek óta intenzív nyelvoktatást, mentálhigiénés és egyéb tanácsadást is igénybe vehetnek a külföldi hallgatók a campusokon. Elárasztják az amerikai egyetemeket a külföldi diákok – összefoglalónkat itt olvashatjátok.