szerző:
Eduline

A legfrissebb felmérések szerint a hallgatók fele úgy véli, a közösségi oldalakon megosztott adatai és posztjai miatt...

Facebookozás közben. Érdemes vigyázni
©

A legfrissebb felmérések szerint a hallgatók fele úgy véli, a közösségi oldalakon megosztott adatai és posztjai miatt később jelentős hátránnyal indul majd a munkaerőpiacon. Úgy tűnik azonban, a diákok túlzásba viszik az óvatosságot, és annyira lecsupaszítotják adatlapjukat, hogy szinte semmi nem derül ki róluk a munkaadók számára – írja a The Guardian.

Ez pedig ugyanúgy hátrányt jelent, mint ha valaki sörözős vagy fürdőruhás képekkel pakolja tele a profilját: a pályázók után nyomozó cégek - saját bevallásuk szerint - ezeket a jelentkezőket nem veszik elég komolyan, de általában azok is búcsút mondhatnak a kiszemelt állásnak, akik rejtőzködnek, vagyis szinte semmilyen adatot vagy képet nem osztanak meg magukról az interneten.

Szakértők szerint a legjobb megoldás, ha valaki olyat hangsúlyoz Facebook-profilján, amit különösen előnyösnek gondol - ilyen lehet az önkéntes vagy a közösségi munka, olyan könyvek és filmek, amelyek a leendő állás szempontjából is relevánsak lehetnek. És persze arra sem árt odafigyelni, ki milyen cikkeket és oldalakat lájkol. Etikus-e, hogy a munkaadók a pályázók után nyomoznak a közösségi oldalakon? Összefoglalónkat itt olvashatod.