szerző:
Eduline

„Idén kezdtem el a szabad bölcsészet alapszakot,  jövő szeptemberben ezzel párhuzamosan szeretnék elkezdeni egy másik...

„Idén kezdtem el a szabad bölcsészet alapszakot,  jövő szeptemberben ezzel párhuzamosan szeretnék elkezdeni egy másik BA-képzést is, egy másik egyetemen. Ilyenkor kettesével vonják le az államilag támogatott féléveim számát, vagy a második szakért már fizetnem kell?” – kérdezte tőlünk egy másodéves egyetemista.

A jelenlegi szabályok alapján – amíg hatályba nem lép az új felsőoktatási törvény – a két képzésért nem vonják kétszeresen az államilag finanszírozott képzéseket, ha a második szakot még azelőtt kezded meg, hogy az első szakon a harmadik szemeszterig jutnál. Ha azonban ennél később jelentkezel a második képzésre, már duplán fogynak az államis féléveid.

Figyelj arra, hogy az első alapképzésben megszerzett diploma után az összes többi BA- és Bsc-szak fizetőssé válik – érdemes tehát úgy sakkozni a tantárgyakkal és a szakdolgozattal, hogy a két (vagy akár három) szak befejezése egy félévre essen. Hány félévig tanulhatsz ingyen BA- és BSc-szakon? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Kérdésed van? Válaszolunk
Problémák vannak az iskolában vagy az egyetemen? Nem tudsz eligazodni a házirend és a jogszabályok útvesztőjében? A tanulmányi osztályon csak vonogatják a vállukat a felvetéseidre? Írj nekünk az [email protected] -ra, és megkeressük az illetékeseket!