szerző:
Eduline

Több mint 230 diák ülősztrájkolt szombat délelőtt a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tornatermében.

Ülősztrájk a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnáziumban

Több mint 230 diák ülősztrájkolt szombat délelőtt a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium tornatermében. A tanulók aláírták a Hallgatói Hálózat 5+1 pontos petícióját is, amelyet a város jegyzőjének adtak át.

A demonstráción öt-hat diák mondott beszédet, ők arra kértek mindenkit, hogy támogassák a kormány felsőoktatási intézkedései, többek között a keretszámcsökkentés ellen tiltakozó gimnazistákat és egyetemistákat - közölte az eduline-nal Görögh Péter, a gimnázium végzőse. "Amikor meghallottuk, hogy még ezen a héten döntenek a felsőoktatásról, gyors szervezésbe kezdtünk, tanteremről tanteremre jártunk, engedélyt kértünk az igazgatótól, beszéltünk a rendőrséggel és a városházával is" - mondta.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy az ország nincs jó anyagi helyzetben, de azzal, hogy ennyire lecsökkentik az államilag finanszírozott hallgatói helyek számát, elveszik a továbbtanulási lehetőséget azoktól, akiknek a családja nem tud fizetni az egyetemért vagy főiskoláért. Ez egy gyors és drasztikus döntés volt, azt szeretnénk, ha bővítenék az ösztöndíjas helyek számát" - tette hozzá Görögh Péter.

Az ülősztrájkra "Én nem szavazhattam 2010-ben, most mégis engem büntetnek?", "Lenin: tanulni, tanulni, tanulni. Hoffmann Rózsa: fizetni, fizetni, fizetni" és "8 évet dolgoztam a semmiért" feliratú transzparenseket is vittek a diákok.

Dunakeszin ülősztrájkolnak, a budapestiek a Múzeumkertbe vonulnak

A budapesti Trefort gimnázium diákjai a Múzeumkertben tiltakoznak szombat délután a keretszámvágás ellen. Arra még nincs tervük, hogy a Múzeumkertben tartanak-e beszédeket, illetve az is helyben, spontán dől majd el, hogy innen folytatják-e útjukat.

Dunakeszin körülbelül 120-130 diák ülősztrájkolt: a Radnóti Miklós Gimnázium tanulói közül többen is csatlakoznak a Télirózsás forradalom elnevezésű tiltakozáshoz, amelynek szervezői azt tervezik, hogy egy-egy szál rózsát dobnak majd a Dunába Budapesten, így tiltakozva a keretszámvágás, az egyetemek és főiskolák állami támogatásának csökkentése és a hallgatói szerződések ellen.

A budapesti Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium diákjai az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium és a Közgazdasági Politechnikum több tanulójával közös gimnazista bázis létrehozásáról kezdtek tárgyalni szombaton délelőtt. A csoport a Humán Platform által meghirdetett hétfői, illetve a "Télirózsás forradalom" elnevezésű, szerdára tervezett megmozduláson koordinálná a budapesti középiskolások részvételét, mozgósítaná és tájékoztatná a diákokat.