szerző:
Eduline

Szívesen tanulnátok, kutatnátok vagy oktatnátok az Egyesült Államokban? Az egyik legismertebb csereprogram, a Fulbright már meghirdette a 2015/2016-os tanévre szóló ösztöndíjait, amelyekre május 19-ig jelentkezhettek.

©

A Fulbright-ösztöndíjra azok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel, illetve magas szintű angol nyelvtudással rendelkeznek, és az Egyesült Államokban szeretnének továbbtanulni, oktatni vagy kutatni. Posztgraduális hallgatói ösztöndíjra május 19-ig lehet benyújtani a pályázatokat (több más ösztöndíj is van, ezekről a Fulbright oldalán olvashattok).

A posztgraduális ösztöndíjak maximális időtartama egy tanév. Alapfeltétel, hogy legkésőbb 2014. július 15-ig szerezzetek legalább BA/BSc szintű diplomát. A részleteket itt találjátok.

Az ösztöndíjjal az egyesült államokbeli tartózkodás havi költségeit fedezik: ennek összege államonként, illetve egyetemenként változó, havi 1100 dollártól 2000 dollárig terjedhet. A kezdeti kiadásokat és a szakkönyvek vásárlását egyszeri 1100 dollárral támogatják, ezen felül a Fulbright Program legfeljebb 15000 dollárig járul hozzá a tandíjhoz, fedezi a Magyarország és az Egyesült Államok közötti egyszeri oda-vissza utazás költségének 50 százalékát, valamint állják a biztosítás összegét is.

Az érvényes pályázatokhoz az online jelentkezési lapot kell kitölteni, majd annak egy kinyomtatott példányát a Fulbright Bizottság címére eljuttatni. Bővebb információt a Fulbright-ösztöndíjakról itt találhattok. 

Majdnem ezer magyar Fulbright ösztöndíjas

A programot J. William Fulbright amerikai szenátorról nevezték el, aki 1946-ban terjesztette a Kongresszus elé az Amerikai Egyesült Államok és más országok közötti oktatási csereprogram tervezetét. A programban ma már több mint 150 ország állampolgára vesz részt. Magyarország 1978-ban kapcsolódott a programhhoz, azóta több mint kilencszázan nyerték el a Fulbright-ösztöndíjat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!