szerző:
Eduline

Végig ingyen tanulhattok, ha állami ösztöndíjas képzésre kerültök be? Mennyi esély van rá, hogy átsorolnak? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Több kurzust le kellett adnom az első félévben, így nem lesz olyna jó az átlagom. Mennyi rá az esély, hogy a következő szemesztertől fizetnem kell?

Az, hogy állami ösztöndíjas helyet szereztetek a felvételin, még nem jelenti, hogy a diploma megszerzéséig tandíjmentesen tanulhattok. Ehhez az utolsó két aktív félévetekben meg kell szereznetek  legalább az előírt kreditmennyiség ötven százalékát (30 kreditet). Ha ez nem sikerül, csak önköltséges formában folytathatjátok a tanulmányaitokat. mellett az adott egyetem vagy főiskola szervezeti és működési szabályzatában meghatározhat egy minimális tanulmányi átlagot is. Elstartolt a vizsgaidőszak: tíz hiba, amit minden egyetemista elkövet.

Akkor is fizetnetek kell, ha az adott szak képzési idejét már két félévvel meghaladtátok -  ebbe beleszámítanak a korábban azonos képzési szinten végzett tanulmányok is. Hány félévet lehet halasztani? Erről itt olvashattok.

Jó hír viszont, hogy az első szemesztereket után, illetve ha betegség, baleset vagy szülés miatt nem tudtatok bejárni az órákra, nem sorolhatnak át. Az új felsőoktatási koncepció szerint könnyebb lenne "elveszíteni" az állami ösztöndíjat: a részleteket itt találjátok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!