szerző:
Eduline

Politikai-világnézeti meggyőződéstől függetlenül elítélik egyetemi polgártársaik listázását, szolidaritást vállalnak velük - így reagált a Figyelő listájára a Miskolci Egyetem több oktatója.

©

"Őszintén hisszük, hogy a Miskolci Egyetem a tudás és közösség campusa, s mint ilyen, tagjai felelősséggel tartoznak egymás iránt. Ilyen közösségként kell működnie akkor is, ha tagjait, az Egyetem bármely polgárát elfogadhatatlan és igazságtalan támadás éri. 2018. április 11-én a Figyelő című lap a Miskolci Egyetem három oktatóját, Hegyi Szabolcsot, Kirs Esztert és Majtényi Lászlót listázta szégyenteljes módon, megfélemlítési céllal" - olvasható abban a nyilatkozatban, amelyet a Miskolci Egyetem húsz oktatója fogalmazott meg, és amelyet már több mint százan aláírtak.

A múlt heti Figyelő listázta a "Soros-hálózat" tagjait, a listán halottak is szerepeltek. A lista ellen különböző egyetemek, intézmények, tanszékek is tiltakoztak már.

A Miskolci Egyetem oktatói azt írják, "az állampolgárok hasonló listázása, ellenségként való megjelölése, megbélyegzése a magyar történelem legsötétebb epizódjait idézi, és mindannyiunk felelőssége, hogy felemeljük hangunkat, ha politikai üldöztetések veszélye fenyeget", hozzáteszik azt is, hogy politikai-világnézeti meggyőződéstől függetlenül elítélik egyetemi polgártársaik listázását, szolidaritást vállalnak velük.

Megszólalt az Európai Egyetemi Szövetség a listázásról: ez egyszerűen elfogadhatatlan

Az Európai Egyetemi Szövetség (EUA) határozottan elítéli a közelmúltban Magyarországon történteket. A szövetség, amelynek a Közép-Európai Egyetem azaz a CEU is tagja, a Figyelőben megjelent lista miatt adott ki közleményt. A Figyelő listája több mint 200 ember nevét tartalmazza, többek között szerepelnek rajta a CEU jelenlegi és korábbi munkatársai is.