szerző:
Eduline

Semmilyen tájékoztatást nem kaptak a minisztériumtól a felsőoktatási intézmények fenntartói struktúrájának átalakításáról – írja a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete.

©

„Az elmúlt hónapokban az akadémiai, egyetemi közösségeket mélyen érintő több, a szervezeti felépítést, az oktatási, kutatási feladatok finanszírozását befolyásoló átalakítást kezdeményezett a kormány. Mindezt tette a közvélemény tájékoztatása és az érintettek véleményének megismerése nélkül” – írja csütörtöki közleményében a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ).

Hozzáteszik: a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartási struktúra átalakítását célzó kormányzati döntés ismét mellőzte a dolgozói, érdekvédelmi egyeztetést, „már az új fenntartói működési elképzelések összes állami felsőoktatási intézményre történő kiterjesztésének szükségességét is deklarálták a tervezett átalakítás fő elemeinek ismertetése nélkül”.

Az FDSZ kiemeli, hogy semmilyen tájékoztatást nem kaptak a minisztériumtól, és egyeztetésre sem hívták őket, „ezért aggodalommal fogadtuk e híreket. Veszélyeztetve látjuk az akadémiai szabadságot, az egyetemi autonómiát, szerzett jogainkat”.

Felszólítják a kormányt, hogy a felsőoktatás új fenntartói modelljeinek kidolgozása során garantálja jogaink érvényesítése, a tárgyalások, az érdemi részvétel lehetőségét, teremtse meg az ágazati kollektív szerződés megkötésének kereteit.

Újabb egyetemet alakítana át a kormány? Itt a következő változás

A napokban kerülhet a kormány elé az az előterjesztés, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem nemzetközi innovációs és kreatívipari tudásközponti részvételének erősítéséhez szükséges működési modellváltásáról szól - írja a 168 Óra. A lap szerint nemcsak a BCE, hanem más egyetemek is menekülnének a fojtogató állami korlátok elől.