szerző:
Eduline

Nem érhet meglepetés, ha megfelelően készülsz fel a külföldi továbbtanulásra.

©

Nem érhet meglepetés, ha megfelelően készülsz fel a külföldi továbbtanulásra. A Huffington Post összegyűjtötte, mire érdemes odafigyelni.

Tanulmányozd a helyi szabályokat

Érdemes utánanézni néhány szabálynak, például annak, hogy hol szabad dohányozni, lehet-e fogyasztani alkoholt a campus területén. Még a tanév kezdete előtt nézz utána, hány szemináriumról lehet hiányozni, látogatáskötelesek-e az előadások, hány utóvizsgát engedélyez az egyetem, és kell-e fizetni érte.

Minden iratodról készíts másolatot

Nem árt, ha itthon is hagysz egy-egy példányt a hivatalos irataid másolatából, bármikor szükséged lehet rájuk. Mindenképpen add meg a kinti elérhetőségedet a családtagjaidnak és a barátaidnak, és az sem árt, ha egy olyan személy elérhetőségét (például az Erasmus-koordinátor) is megadod, akivel kapcsolatban állsz majd az őszi szemeszterben.

Kövesd figyelemmel a híreket

Nézz utána az országnak. Ha nagyjából tisztában vagy a környezettel, a szokásokkal és a politikai viszonyokkal, nem érhet nagy meglepetésként a szokatlan időjárás vagy egy utcai tüntetés.

Fontold meg az utazást

Érdemes kiszámolni, milyen közlekedési eszközzel éri meg kiutazni. Lehet, hogy fapadossal olcsónak tűnik az utazás, de a biztonság kedvéért számold ki, mennyit kell külön fizetned a poggyászodért. Nem egy hétre mész, valószínűleg sok csomagod lesz, ezért elképzelhető, hogy jobban megéri valamelyik nagy légitársaságot választani.

Alkalmazkodj a helyi szokásokhoz

„Rómában tégy úgy, mint a rómaiak” – és ez így is van. Ismerd meg a helyi szokásokat, ízeket, embereket, és próbáld jól érezni magad, hiszen ezért (is) vállalkoztál az utazásra! A snap yearről, az egyetemisták legújabb őrületéről itt olashatsz bővebben.