szerző:
Eduline

Minden ötödik diák tanul tovább mesterképzésben vagy másik alap-, illetve osztatlan képzésben, esetleg - jóval kisebb arányban - felsőoktatási szakképzésben. A legnagyobb arányban a pedagógus-, a tanári, az orvosi és a jogi képzésekről kikerülő hallgatók közül választanak másik szakterülethez tartozó szakot.

©

A legnagyobb arányban a művészeti és a természettudományi területen diplomát szerző hallgatók tanulnak tovább: háromból egy diák (35, 4 százalék) választ újabb szakot, a művészeti képzések esetén 38,2 százalékuk, a természettudomány esetén pedig 26,9 százalékuk más szakterületen. Ezekben a gyakori szakmákban kereshetitek a legtöbbet.

Az Adminisztratív adatbázisok integrációja című tanulmány szerint a továbbtanulási arány terén a harmadik a bölcsészettudomány 27,5 százalék - a továbbtanulók 39,8 százaléka iratkozik be valamelyik másik képzési területhez tartozó szakra. A kutatás során a 2009/2010-es tanévben végzett diplomások elhelyezkedését vizsgálták az állami adatbázisok 2012. tavaszi adatai alapján.

©

A legkisebb arányban a pedagógusképzésben (9,9 százalék), a tanári képzésben (8,1 százalék), az orvos- és egészségtudományi szakokon (7,3 százalék) és a jogi szakokon (7,1 százalék) végzettek tanulnak tovább. Ha mégis újabb képzést választanak, a diplomások 40-66 százaléka próbálja ki magát másik szakterületen. A legnagyobb arányban a műszaki, gazdaságtudományi és informatikai területen végzettek ''maradnak a kaptafánál''.

©

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!