szerző:
Eduline

Átlagosan évi 250 ezer fontot, vagyis 92 millió forintot keresnek a legjobb brit egyetemek vezetői, miközben sok...

Oxford: a miniszterelnök fizetésének háromszorosát keresi a rektor
©

Átlagosan évi 250 ezer fontot, vagyis 92 millió forintot keresnek a legjobb brit egyetemek vezetői, miközben sok oktatónak csökken a fizetése, a tandíj maximális összegét pedig háromszorosára emelték - írja a Telegraph.

Az egyetemi vezetők fizetése és juttatásai az elmúlt tizenkét hónapban átlagosan ötezer fonttal (1,8 millió forinttal) nőttek. Az Oxford rektora keres a legjobban, ő a 2011/12-es tanévben összesen 424 ezer fontot (156 millió forintot) tehetett zsebre - ez a miniszterelnök fizetésének háromszorosa. A Birminghami Egyetem rektora 406 ezer, a Cambridge-é pedig 271 ezer fontot keresett. Az Ohiói Egyetem rektora majdnem kétmilliárd forintot költött az intézmény pénzéből utazásokra és "fontos" kiegészítőkre: erről itt olvashattok.

"Elfogadhatatlan, hogy a rektorok fizetése emelkedik, miközben több oktató reálbére csökkent, a hallgatóknak pedig a korábbi háromezer helyett 2012-től kezdve kilencezer fontot (3,3 millió forintot) kell fizetniük egy tanévért" - mondta Sally Hunt, a University and College Union titkára.

A Universities UK nevű szervezet szerint azonban a fizetések összhangban vannak a többi ország egyetemi vezetőinek bérével. Mennyit keresnek a rektorok itthon? Erről itt olvashattok.