szerző:
Eduline

2011-ben összesen 25 506-an döntöttek úgy, hogy főiskolai, BA- vagy BSc-diplomájuk után továbbtanulnak.

©

2011-ben összesen 25 506-an döntöttek úgy, hogy főiskolai, BA- vagy BSc-diplomájuk után továbbtanulnak. Több mint hétezren jelentkeztek tanári mesterszakra, amelyet – a korábbi évekhez hasonlóan – a vezetés és szervezés, a nemzetközi tanulmányok, a pénzügy és a marketing követ a legnépszerűbb mesterképzések listáján. Összegyűjtöttük, az idén felvételizőknek mennyit kell majd fizetni egy szemeszterért, ha a legkeresettebb mesterképzésekre jelentkeznek. Hány ponttal lehetett bekerülni a legnépszerűbb mesterszakokra a 2012-es keresztféléves felvételin? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

Tanári mesterszakok

Úgy tűnik, a tanári mesterszakoknál nem érvényes az alapképzésekre jellemző „vidéken minden olcsóbb” elv: míg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán 250 ezer forintba kerül egy félév az összes tanári mesterszakon, az egri Eszterházy Károly Főiskola Bölcsészettudományi Karán egységesen 350 ezer forintot kérnek egy szemeszterért.

Hányan tanulhatnak szeptembertől ingyen a mesterszakokon?
Az alapszakos keretszámok után a mesterképzéses keretszámokat is nyilvánosságra hozta az oktatási államtitkárság - itt találjátok az adatokat intézményekre és képzési területekre bontva. A mesterképzéses pontszámításról itt találjátok a legfontosabb tudnivalókat.

A Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem összes tanári mesterszakán 300 ezer forintot kell fizetni félévenként, míg az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai Karán a bölcsészettudományi tanári mesterszakok 300, a természettudományi pedagógusképzések pedig 320 ezer forintba kerülnek szemeszterenként.

Vezetés és szervezés

2011 második legnépszerűbb mesterképzéséért a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán 400 ezer forintot kell majd fizetni szemeszterenként - nappali tagozaton.

A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola Heller Farkas Turisztikai és Gazdasági Karán valamivel kevesebbet, 330 ezer forintot kérnek el a diákoktól, míg a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán 270 ezer, a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán pedig 250 ezer forintba kerül majd egy szemeszter.

Nemzetközi tanulmányok

A Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Karán 330 ezer forintba kerül egy félév nemzetközi tanulmányok mesterszakon, a Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Karán 296 ezer forintot kérnek ugyanezért a képzésért.

A Rendőrtiszti Főiskola, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem és a Corvinus közigazgatási karának összevonásával létrehozott Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán ennél valamivel olcsóbban, szemeszterenként 240 ezer forintért végezhetik el a hallgatók ezt a mesterszakot, míg a legkevesebbet – 220 ezer forintot – a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Karán kell majd fizetni.

Pénzügy

A pénzügy mesterszakért a Budapesti Corvinus Egyetem Gazdálkodástudományi Karán 395 ezer forintot kell fizetni, és még ennél is drágább a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán meghirdetett képzés, amelyért félévenként kereken 400 ezer forintot kérnek.

A Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Karán – Budapesten – 296 ezer forintba kerül egy szemeszter, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán azonban már csak 225 ezer forintot kérnek el egy félévért az önköltséges, nappali tagozatos diákoktól.

Marketing

A marketing mesterszakért nappali tagozaton a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karán kérnek a legtöbbet: 270 ezer forintot. A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karán 250 ezer, míg a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán 225 ezer forintot kell fizetni.