szerző:
Eduline

Átlagosan 4,19 hónapot kell várnia egy frissen végzett diplomásnak arra, hogy munkát találjon. Az érintettek egyharmada azonban ennél jóval hamarabb, kevesebb mint egy hónap alatt megtalálja a helyét a munkaerőpiacon – erre jutott a Frissdiplomások 2014 tanulmány a Diplomás Pályakövető Rendszer adatai alapján.

30 napon belül helyezkedik el az orvos- és egészségtudomány területén végzettek 55%-a, de az informatikusok 37%-a, a sporttudomány területén végzettek 40%-a és a pedagógusok 39%-a szintén nincs egy hónapnál hosszabb várakozási időre kényszerítve.

©

Talán meglepő, de a gazdasági szakokon végzett frissdiplomásoknak mindössze 27%-a talál munkát egy hónapon belül, de még a műszaki területen is csak a végzettek harmadának sikerül ez.

Mesterképzés után 32,4% talált 30 napon belül munkát, alapképzés esetében ez az arány 26,4%. Osztatlan képzés esetében ugyanakkor 52,7% erre az esély.

A leghosszabb álláskeresésre a társadalomtudományi szakokon végzettek készülhetnek, ők átlagosan 5,33 hónapig várnak munkahelyre, de a természettudományi végzettségűek (5,11 hónap) és a bölcsészek (5,07 hónap) sem sokkal maradnak el ettől.

Egy átlagos kilépőnek egyébként legalább 30 álláshirdetésre kell jelentkeznie, míg rámosolyog a szerencse, és megszerzi élete első diplomás állását. Kellemetlen, hogy a kérdőívet kitöltők visszajelzései alapján ebből mindössze 5,2 alkalommal kap a jelentkező bármilyen érdemi visszajelzést.