szerző:
MTI

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felsőoktatási államtitkársága szerint okafogyottá váltak a diáktüntetések, mert teljes mértékben megvalósul az egyetemi autonómia és a szabad szakválasztás, ahogyan eddig is.

©

Ezt az államtitkárság közölte csütörtökön, felidézve, hogy a Felsőoktatási Kerekasztal keddi ülésén konszenzusos megegyezés született a felsőoktatási törvény és a szakstruktúra átalakítását illetően. Minden, a hallgatók által felvetett kérdés tisztázódott - írták. Mindezt a hallgatók máshogy látják, a szerda esti tüntetésen külön felhívták a figyelmet arra, hogy a kormány csak igyekszik lekenyerezni őket és követelték, hogy ne a fejük felett döntsenek. Hammer Ferenc, az ELTE oktatója is hangsúlyozta, az kellene, hogy az egyetemeknek pénzügyi és oktatásügyi autonómiája legyen, ez eddig azonban nem valósult meg. A tüntetésről itt olvashattok többet: "Nem engedünk a lekenyerezésnek és háttéralkuknak" - Így tüntettek a diákok

Az Emmi újra megerősítette, hogy a nemzetközi tanulmányok és a kommunikáció szak nem szűnik meg, a jövőbeni struktúrára vonatkozóan azonban az MRK tesz javaslatot.

Hangsúlyozták: az MRK által is kivezetésre javasolt képzések - mint például a társadalmi tanulmányok szak - egyetlen egyetem és főiskola költségvetési stabilitását vagy kari szerkezetét sem veszélyezteti. Ezeket az állításokat egy televíziós interjúban cáfolta az ELTE dékánja, ezt itt olvashatjátok.

A képzési szerkezet tervezett átalakítása semmiféle módon nem érinti a 2015-ös felvételi eljárást, felmenő rendszerben vezetik be, ahogyan 2005-ben is. Aki benyújtotta a jelentkezést, az a jelenleg meghirdetett képzésekre nyer felvételt és azokon is fejezheti be a tanulmányait.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!