szerző:
Eduline

Mi volt a lágymányosi campus helyén száz évvel ezelőtt? Hogyan nézett ki a jogi kar épülete a második világháború előtt? Hogy kerültek "ELTE-s hallgatók" a budai trónterembe? Ezeket biztos nem tudtátok az ELTE-ről.

Bármilyen hihetetlen, a lágymányosi campus helyén...

egy óriási tó volt. A lágymányosi részen az 1838-as árvíz után kezdődtek munkálatok: megépítették a Gellért-hegytől délre húzódó töltést, ez választotta el a kiszélesedő Dunától a lágymányosi tó területét.

A 20. század elején készített fotókon - amelyeken a szomszédos campus központja, a Műegyetem főépülete már látszik - jól kivehető a hatalmas tó, amely a mostani társadalomtudományi, informatikai és természettudományi kar épületeinek helyén volt. A tavat az 1930-as években kezdték feltölteni, ma már nyoma sincs.

A mai lágymányosi campus helye a Gellért-hegyről fotózva. A Műegyetem főépülete már áll
©

Trónterem? Inkább egyetemi aula

Azt alighanem az összes ELTE-s tudja, hogy az egyetem jogelődje a nagyszombati egyetem volt, amelynek a felszereléseit 1777-ben szekerekre rakták, és átköltöztették a fővárosba. Vagyis Budára.

Az egyáltalán nem meglepő, hogy a teológiai kar a budai jezsuita rendházba költözött, de az már érdekes részlet, hogy a többi kar a királyi palotában folytatta a működést. Az egyetem aulája nem akármilyen helyen volt: a trónteremben.

Ez a hatodik név

Na nem ez az egyetlen magyar egyetem, amelynek nem a mostani az első neve, de az ELTE névváltozatai egészen érdekesek. Az ELTE jogelődje a nagyszombati egyetem volt, hivatalos nevén Nagyszombati Jezsuita Egyetem.

1769 és 1784 között Királyi Magyar Tudományegyetem néven futott az intézmény, de akkor sem hagytak fel a folyamatos átnevezésekkel. 1784-től Pesti Királyi Tudományegyetem, 1873-tól Budapesti Tudományegyetem volt az egyetem neve, 1921 és 1950 között Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetemként működött. A mostani nevét 1950 óta viseli. Szám szerint ez a hatodik.

BTK és TTK?

Az ELTE Természettudományi Kara csak 1949-ben vált ki a bölcsészkarból, addig szervezetileg egy egységet képeztek. A hittudományi fakultást 1950-ben csatolták el, az orvostudományi kar 1951 elején vált önálló egytemmé.

A Múzeum körúti épületek 1956-ban
©

Valami hiányzik a jogi kar épületéről

Méghozzá egy hatalmas kupola, amely - ezzel aligha okozunk meglepetést - a második világháborúban pusztult el, és később már nem is építették újra. Pedig szép volt.

Ilyen volt
©

 

Ilyen lett
©