szerző:
MTI

Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendezőt díszdoktorává avatta pénteken a lódzi filmművészeti főiskola, amely...

Martin Scorsese Oscar-díjas amerikai filmrendezőt díszdoktorává avatta pénteken a lódzi filmművészeti főiskola, amely így kívánta kifejezni köszönetét Wojciech Jerzy Has A megtalált saragossai kézirat című 1964-es filmjének rekonstruálásáért.

A főiskola honlapján közzétett laudáció szerint a díszdoktori címet Scorsese személyében "a kortárs filmművészet egyik legnagyobb mesterének, sokoldalú alkotójának, az amerikai és európai filmtörténet szakértőjének" ítélték oda, aki az egyetemes filmművészet kulturális örökségének megmentéséért is sokat tett.

A rendező a lengyel filmművészek szövetségének (SFP) meghívására látogatott Lengyelországba. Félhivatalos varsói látogatásán egyebek közt Andrzej Wajda rendezővel is találkozott. Csütörtökön a fővárosi Kultúra művészmoziban legújabb, A leleményes Hugo című háromdimenziós filmjének díszbemutatóján vett részt. Az est házigazdái Scorseset alkotásainak 70-es évekbeli lengyel plakátaival ajándékozták meg.

Scorsese az ünnepélyes varsói bemutatón elmondta, hogy erősen hatott rá az európai filmművészet. "Az olasz, az orosz és a francia. De a lengyel mozi volt az, amely olyan elbeszélő stílust mutatott meg, melyről fogalmam sem volt" - hangsúlyozta.

Scorsese látogatását egy-egy varsói és lódzi mozi többnapos életmű-bemutatóval ünnepelte. A filmek kiválasztását a rendező személyesen felügyelte - mondta Aleksandra Klanowska, a SFP szóvivője a PAP hírügynökségnek.

A megtalált saragossai kézirat Jan Potocki, a XVIII. századi lengyel író, tudós és utazó fantasztikus regényének 1964-ben megfilmesített változata. A film több díjat nyert nemzetközi fesztiválokon - többek közt Edinburghban és San Sebastianban - és a spanyol kritikusok díját is megkapta. Az alkotás nagy rajongói közé tartozott mások között Luis Bunuel, a szürrealizmus mestere. Az Egyesült Államokban Francis Ford Coppola és Martin Scorsese népszerűsítették, és 2001-ben kiadták a film "remasterelt" változatát is.