szerző:
Eduline

"Néhány szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácán az egyetemen azt mondta, húha, a sajtó mond valamit, hú, most itt a lehetőség" - mondta a Vlagyimir Putyin orosz elnök egyetemi díszpolgári címe ellen tiltakozókról Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora, aki azt is hozzátette: megnézik, elkövetett-e valaki valamilyen hibát, hatásköri túllépést.

©

Szilvássy Zoltán a Debrecen Televíziónak adott interjúban azt mondta, a Vlagyimir Putyin díszpolgári címe körül kialakult tiltakozás szerinte egy olyan újságcikkel indult, amelyben - fogalmazott - szinte semmi nem  volt igaz, az egyetem nem tervezte, hogy díszoklevelet ad át a Parlamentben az orosz elnöknek.

A rektor hecckampánynak nevezte a tiltakozást, "néhány szerencsétlen, világtalan, tehetetlen balfácán az egyetemen azt mondta, húha, a sajtó mond valamit, hú, most itt a lehetőség" - fogalmazott.

"A Debreceni Egyetemnek 216 tanszéke van, ebből négy adott ki olyan állásfoglalást, mely szerint nem osztják a szenátus véleményét" - jelentette ki, hozzátéve: ez megint fából vaskarika, a tanszékek szenátusi küldötteket választanak, ők képviselik az egyetemi közösséget, ők az egyetem legfőbb döntéshozó testülete.

Sürgős volt Putyin egyetemi díszpolgárrá választása, 51-en szavazták meg

Bár elsöprő, 90 százalékos többséggel támogatta a Debreceni Egyetem szenátusa Putyin díszpolgári címét, mindössze a testület "több mint 60 százaléka" adta le a szavazatát - derül ki a voksolási eljárás dokumentumaiból, amit a hvg.hu kért ki a felsőoktatási intézménytől.

"A saját magam által küldött ember véleményétől elég furcsa elhatárolódni. Ez olyan, mintha elhatárolódnék mondjuk a feleségem főztjétől, és egyáltalán nem mindegy, hogyan fogalmazok. Ha azt mondom neki, hogy ez az étel nem sikerült olyan jól, adjuk a kutyának, az rendben van, de nem állok ki az utcára kikiabálni, hogy miért fogott fakanalat ez az asszony. Ez már a családon belül is konfliktust jelent, minimum egy sárga lapot az elkövetkező eseményekre, de mindenképpen van következménye. Ha egy egyetemen belül néhány tanszék ilyesmire ragadtatja magát, akkor vannak problémák, ezeket meg kell és meg is fogjuk vizsgálni. Megnézzük, elkövetett-e valaki valamilyen hibát, hatásköri túllépést, az eredményekről pedig be fogunk majd számolni "- hangsúlyozta a rektor.