szerző:
eduline/mti

Egy amerikai szövetségi bíró engedélyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a Trump University ügyében folyó vizsgálatok dokumentumainak egy részét. Nagyon csúnyán átverhették az egyetemre jelentkezőket a republikánus elnökjelölt egykori intézményében. Trump hihetetlen érvvel védekezik.

©

A Trump Universoty-t nonprofit oktatási intézményként alapította Donald Trump két kollégájával együtt 2004-ben Kaliforniában, 2005 és 2009 között működött. Nem akkreditált felsőoktatási intézmény volt, Trump mégis akkreditáltként hirdette.

A szemináriumokon egyebek között vállalkozási, ingatlanfejlesztési és vagyonkezelési ismereteket oktattak, borsos tandíj fejében. Miután különböző perek indultak az intézmény ellen, 2010-ben bezárta a kapuit. 2013 óta azonban illegális üzleti gyakorlat címén vizsgálat folyik ellene, és már tavaly ősszel - még a választási kampány kezdete előtt - sajtóhírek szóltak arról, hogy az egész intézmény nem más, mint csalás.

Kapcsolódó cikkek

Trumpra hivatkozva verték meg az egyetemistákat

Ilyen egy Trump-szimpatizáns élete egy egyetemen

Általános iskolások mondták el véleményüket Trumpról

2014-ben egy New York-i bíró személyesen Donald Trump felelősségét állapította meg, de Trump - aki mindig tagadta, hogy csalás, vagy akár szabálytalanság történt volna - azzal próbált visszavágni, hogy a bíró spanyolajkú.

Gonzalo Curiel bíró most hozzájárult a vizsgálatok dokumentumai egy részének nyilvánosságra hozatalához. Ezekből részben az derül ki, hogy Trump milyen könyörtelen módszerekkel építette fel vállalatbirodalmát, részben pedig, hogy a Trump University-n a munkatársak hogyan használták ki a jelentkezők gyöngeségeit, és kapacitálták őket arra, hogy fizessenek be több mint 34 ezer dollárt egy háromnapos szemináriumra, amelyen megtanulják a meggazdagodás módját.

A most nyilvánosságra került dokumentumok között olvasható például az a személyes üzenet, amelyet Trump írt valamennyi beiratkozottnak: "Csakis azok lesznek gazdagok, akik csinálnak valamit. Tudom, hogy a most következő három, zsúfolt napon mindent megtanulnak majd ahhoz, hogy aztán tizenkét hónap alatt egymillió dollárt keressenek" - írta a milliárdos a csaknem mindig anyagi gondokkal küszködő jelentkezőknek.

A dokumentumokból kiderül az is: Trump arra ösztökélte munkatársait, hogy a legdrágább kurzusokra vegyék rá a jelentkezőket, a méregdrága tandíjat pedig azonnal vegyék is le a hitelkártyájukról. A munkatársakat felkészítették arra is, hogyan - milyen szavakkal, milyen történetekkel - vegyék rá a jelentkezőket, hogy akkor is a legdrágább kurzusok mellett döntsenek, ha éppen adósságokkal küszködnek. A pórul járt egykori hallgatók sorban pert indítottak.

Donald Trump ugyan mindent megtett, hogy a perek és a még folyamatban lévő vizsgálatok anyagai ne kerüljenek nyilvánosságra, ám Curiel bíró szerint a nyilvánosságra tartoznak, hiszen Trump a republikánusok várható elnökjelöltje. Trump szerdán "gyűlölködőnek", és "totális szerencsétlenségnek" nevezte a bírót, és azt mondta róla, hogy valószínűleg mexikói, ezért gyűlöli őt. Curiel bíró felmenői valóban spanyolajkúak, de ő amerikai, és Indiana államban született.