szerző:
Eduline

Kettős beszédet folytat a kormány a CEU ügyében: miközben Brüsszelnek hetente hangoztatja, hogy nem lép vissza a nemzetközi botrányokat kavart törvénymódosítástól, a háttérben a hvg.hu információi szerint olyan megállapodásra készül New York állammal, amelyben kifejezetten előzékeny és engedékeny a korábban elüldözni kívánt egyetemmel.

©

A hvg.hu információi szerint a kormány nemcsak arról tett le, hogy az oktatási ügyekben nem illetékes szövetségi kormánnyal kösse meg a kétoldalú megállapodást, de a törvényben szintén előírt anyaországi kampusz követelményével kapcsolatban is meglepően megengedő a New Yorkkal hamarosan megkötendő megállapodás.

A dokumentum ugyanis nem írja elő, hogy a CEU saját képzési helyet tartson fent az Egyesült Államokban, csak annyit, hogy a magyarországi mellett ott is folytasson felsőoktatási tevékenységet. Ez utóbbit egy működő amerikai egyetemmel kötendő megállapodással - több amerikai egyetem is jelezte, befogadnák a CEU programjait - viszonylag egyszerűen teljesítheti az intézmény, ráadásul ehhez még a törvényben előírt december 31-i határidőt is felpuhítja a megállapodás szövege.

A CEU vezetése a hvg.hu szerint vegyes érzelmekkel fogadja a fejleményeket: egyrészt örül a felvizezett feltételeknek, de aggódnak is, mert megjósolhatatlan, hogy az Oktatási Hivatal hogyan értelmezi majd az egymásnak némiképp ellentmondó szövegeket: a székhely szerinti országbeli működést előíró felsőoktatásitörvény-módosítást, illetve a csak felsőoktatási tevékenységet említő államközi megállapodást.

A megállapodás egy területen viszont jelentős visszalépést jelent majd a CEU-nak. A dokumentumban az áll, hogy „Magyarország elfogadja a nem európai állampolgárságú oktatók-kutatók részvételét a CEU aktivitásában, és az európai uniós szabályoknak megfelelően mindent megtesz, hogy ilyen oktatók jöhessenek Magyarországra”. Ez azt jelenti, hogy a CEU elveszíti eddigi, a versenyképességét nagyban növelő privilégiumát, hogy a hozzá igazoló külföldi oktatók munkavállalói engedély nélkül taníthattak az egyetemen.

Lemondott a kormány Trumpról CEU-ügyben

Pár hónap keménykedés után feladta a magyar kormány, hogy Donald Trumppal tárgyaljon a CEU-ról. Szijjártó Péter külügyminiszter James Fielder marylandi oktatási miniszterrel a helyi McDaniel College budapesti iskolájának további működéséről írt alá egy megállapodást - írja a Magyar Nemzet.