szerző:
Eduline

Tárt karokkal várják a CEU-t Bécsben, az egyetem költözését bonyolító iroda vezetője egyenesen úgy fogalmazott, nagyon szerencsések, hogy az intézmény Bécset választotta.

„Nagyon boldogok és szerencsések vagyunk az egyetem döntésével, hogy Bécset választotta kampuszának helyszínéül. Úgy gondoljuk, hogy nagyon sok jó érv szól Bécs mellett” – ezt mondta az Euronewsnak Gerhard Hirczi, a CEU költözését bonyolító Bécsi Kereskedelemfejlesztési Iroda ügyvezetője.

A CEU számára egy több hektáros, két bécsi belvárosi kerület méretével megegyező, dimbes-dombos, fás parkot jelöltek ki az osztrák főváros nyugati részén. Az Otto Wagner Spital az 1900-as évek legelején egészségügyi intézménynek épült. A Budapestről elköltöző CEU 1500 diákja és 500 munkatársa számára itt bérel 15 épületet 99 évre.

Bécs és a CEU jelenleg arról tárgyal, hogy az oktatási épületek mellett a diákok szállásait is a kijelölt területen legyenek, vagy a kollégiumot az osztrák főváros egy másik részén nyissák meg. Az egyetem működéséhez szükséges átalakítások legkésőbb 2022-re fejezik be, addig átmeneti megoldással biztosítanak helyet a CEU-nak.

Keményen odacsapott a kormánynak tíz szakkollégium, itt az állásfoglalásuk

Elítélik a CEU ideológiai alapú megbélyegzését, követelik, hogy a kormány biztosítsa az egyetem működését - ezt írta közleményében tíz felsőoktatási szakkollégium, amelynek hallgatói aggályosnak tartják a felsőoktatás átalakításának irányait. „Kiállunk a Közép-európai Egyetem (CEU) mellett.