szerző:
Eduline

Teljesen új utakat nyitott a felsőoktatás számára az online egyetemi kurzusok megjelenése. Ehhez az kellett, hogy egy indiai egyetemistát, az EdX későbbi megálmodóját megbuktassák fizikából.

©

Az indiai Anant Agarwal az 1970-es években egyike volt azon kevés elsőéveseknek, akik elhasaltak a Madrasi Műszaki Egyetem fizikavizsgáján. Ez rádöbbentette, hogy a kicsi, mangalore-i középiskola, ahová járt, nem volt képes rendesen felkészíteni az egyetemi tanulmányokra: "Rájöttem, hogy az oktatás nagyon más a világ különböző pontjain. Néhányan nagyon jó minőségű tananyagból tanulhatnak, míg mások, egyszerűen csak azért, mert nem ilyen helyen élnek, ezt nem kaphatják meg" - mondta el a Popular Science-nek.

25 évvel később Agarwal már a Massachussetsi Műszaki Egyetemen (MIT) oktatott számítástechnikát, ahol elkezdte kifejleszteni azt a módszert, amellyel online taníthatta a diákjait. A weboldalra nemcsak az előadások anyagait tette fel, hanem kész interaktív laboratóriumot is berendezett a hallgatóknak. Agarwal sikere miatt hozta létre az egyetem az MITx platformot 2011-ben, ahol már több mint harminc ingyenes kurzus található, az egyetem öt tanszékéről. Itt vannak a világ legjobb online tanfolyamai, teljesen ingyen.

Később ebből jött létre az EdX, ahol ma már több mint 53 intézmény kínál online egyetemi kurzusokat, és 196 országból 2,6 millió ember hallgatja őket. Az oldal ráadásul nyílt forráskódú, tehát bárki szabadon felhasználhatja és megépítheti belőle a saját verzióját. "Az oktatásnak mindenki számára elérhetőnek kell lennie, csak úgy, mint a levegőnek, amit belélegzünk" - tette hozzá Agarwal. Így tanulhattok a világ legjobb egyetemein, teljesen ingyen - itt a lista.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!