szerző:
Eduline

Az amerikai diákok azért tüntetnek, mert az egyetemek nem teremtettek nekik „biztonságos teret”, ahol nem érhetné őket kritika. Az érveiket azonban egyre agresszívabban közlik, így éppen azt az elvet tapossák meg, amiért elvileg kiállnak.

©

Dagad a botrány az Egyesült Államokban, ahol az egyetemi hallgatók egyre erőszakosabb módon adnak hangot a nemtetszésüknek. A diákok azért tüntetnek, mert szerintük az egyetemek vezetősége nem teremt számukra „biztonságos teret”. Ezalatt alapvetően azt jelenti, hogy egy intézmény nem tűri meg a rasszizmust, a gyűlöletbeszédet, a homofóbiát és a zaklatást. Tágabb értelemben pedig olyan helyet is jelent, ahol senkinek nem kell tartania a kritikától és bántó megnyilvánulásoktól.

Ezt azonban már maguk a diákok felejtik el, akik a saját tanáraikat zaklatják. A Youtube-on megjelent egy videó, ahol a Yale egyik hallgatója a campus vezetőjével, Nicholas Christakisszal beszél, amikor pedig a professzor megjegyzi, hogy nem ért egyet, a diáklány ordítani kezd a tanárral, hogy fogja be, mennyire undorító és hogy ne bírjon aludni éjszaka.

A mostani tüntetéshullám első lépése a Missouri Egyetemen volt, ahol a vezetőség a diákok nyomására lemondott. Azt vetették a szemükre, hogy túl keveset tesznek a fekete bőrűek diszkriminációja ellen az egyetem falain belül, és még a nyíltan rasszista sértegetéseket is eltűrik. Az egyetemen tapasztalható zűrzavar nagy visszhangot keltett az Egyesült Államokban, ahol sok szövetségi államban mind a mai napig élő és komoly gond a fekete bőrű amerikaiak hátrányos megkülönböztetése. A Missouri egyetemen – ahol 35 ezer diák tanul – elsöprő többségben fehér bőrűek a hallgatók. A mostani elégedetlenség kirobbanását az egyik egyetemi csoport, a magukat Aggódó Diákoknak nevezők csapata robbantotta ki: ez a csoport kezdett tiltakozni ugyanis amiatt, ahogy az iskola vezetősége „kezelte” a rasszista megnyilvánulásokat.

Furán akarnak "biztonságos teret" kialakítani

Az egyetemi tiltakozások még szeptember elején kezdődtek, miután a hallgatói önkormányzat afroamerikai vezetője bejelentést tett, hogy a campuson sétálva az egyik átguruló kisteherautó vezetője rasszista megjegyzésekkel illette. Azután, október 10-én, az egyetem szokásos évnyitó parádéján, a Fekete Egyetemisták Légiója nevű diákcsapat tagjai szintén arról panaszkodtak, hogy egy ismeretlen személy a campuson rasszista megjegyzésekkel sértegette őket. Az egyik hálóterem vécéjében pedig nemrégiben egy odarajzolt horogkeresztre bukkantak.

A Missouri Egyetemen sem figyelnek sem a diákok, sem a tanárok arra, valójában miért is tüntetnek és mit akarnak elérni. Egy diákújságírót ért atrocitás, aki fotókat akart készíteni a tüntetésről, ám a hallgatók nem engedték neki, sőt, az egyik tanár még biztonsági emberekkel el is vezettette. Szerintük ugyanis a sajtó sérti a hallgatók „biztonságos terét”.

A diákok kérték, majd ők támadtak ellene

A Yale-en még egy halloweeeni levélből is botrány lett. Az iskola vezetősége ugyanis először arra kérte a hallgatókat, senki ne vegyen fel olyan jelmezt, amivel sérthetnek másokat, majd az egyik tanár – miután több diák is kérte, tegyen ez ellen, mert szerintük az utasítás túlzás volt – írt egy másik levelet, amelyben nagyon finoman azt kérte, hadd döntsék el a diákok, mit vesznek fel.

Azt írta, hogy ha valakinek nem tetszik a jelmeze, nem kell ránézni, vagy oda is lehet menni az illetőhöz és elmondani neki, hogy bántó a jelmeze. „Beszéljetek egymással. A szólásszabadság és a tolerancia egy szabad és nyílt társadalom alapvető részei” - írta. Ebből is hatalmas botrány lett és a Yale-es diákok is tüntetni kezdtek, a tanár kirúgását követelték (miközben ők maguk kérték, hogy írja meg a levelet).

A 444.hu egy korábbi cikkében a Northwestern Egyetem tanárát, Laura Kipnist idézte, aki azt mondta: „Az amerikai egyetemisták egyre inkább úgy viselkednek, mintha valamilyen különleges trópusi virágok lennének, amik a legkisebb kényelmetlenség hatására is maradandó károkat szenvednének.

A dolog azóta odáig fajult, hogy szeptemberben Barack Obama is üzent az egyre érzékenyebb amerikai egyetemistáknak. „Nem értek egyet azzal, hogy amikor valaki egyetemre megy, el kellene kényeztetni és megvédeni a másféle véleményektől. Azt gondolom, hogy ha valaki mást gondol, mint te, tudnod kell vitatkozni vele. Nem némíthatod el, mert azt gondolod, túl érzékeny vagy ahhoz, hogy meghallgasd, amit mondani fog. Ebből nem tanul az ember.”

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!