szerző:
Eduline

Az Európai Bizottság növelné a program forrásait, de nehezen érthető okokból a szlovákoknak nem tetszik az alapötlet.

©

Az Erasmus-programot talán kevés hallgatónak kell bemutatni: az Európai Unió központi költségvetéséből finanszírozott program által pályázó hallgatók tízezrei tanulnak évente más ország felsőoktatási intézményeiben, ezzel is erősítve a fiatalok mobilitását, valamint remek népszerűsítő eszköze a program az EU-nak a fiatalok körében.

Az Európai Bizottság legújabb, 2020-ig szóló tervezete szerint 200 millió euróval növelnék meg a program alap költségvetését - írja a Politico. Ez részben magyarázható az inflációval is, másrészt a program szélesítését is jelentené,vagyis akár még több magyar hallgató tanulhatnak külföldi egyetemeken is.

Nehezen átlátható a szlovák kormány törekvése, akik szerint "csak" 100 millió euróval kellene növelni a program forrásait. Bár érthető, hogy a tagállamok fizetnek be a központi költségvetésbe, azaz mindenkinek a zsebébe kell nyúlnia, de a program leginkább a kelet-közép-európai régió hallgatóinak kedvezett, számos fiatal ennek köszönhetően juthatott először nyugati országokba, hogy top egyetemen tanuljon.

Számos európai országban tanulhattok ingyen az egyetemeken

Az Erasmus ehhez képest csak egy kirándulásnak hat. Sógori jó viszony Ausztriában szemeszterenként mindössze 17,5 eurós (5400 forintos) regisztrációs díjat kell fizetnetek. A képzési időn túl két félévig tanulhattok ingyen alap- és mesterképzésen is. Bécsben 700-800 euróval (200-250 ezer forinttal) kell számolnotok havonta.