szerző:
Eduline

Most vettek fel az egyetemre, de mégsem szeretnétek már szeptemberben elkezdeni? Mit tehettek? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

Bármikor közbejöhet egy szuper külföldi vagy munkalehetőség
©

Most kezdeném az egyetemet, de találtam egy nagyon jó önkéntes munkát külföldön, ahová szeretnék kimenni. Halaszthatok már most?

A legtöbb egyetemen, főiskolán az első félévben még nem lehet halasztani, vagyis passzív félévet kérni - nézzétek meg az intézmény tanulmányi és vizsgaszabályzatát.

A passziváltatás, halasztás vagy szüneteltetés azt jelenti, hogy az adott szemeszterben nincs aktív hallgatói jogviszonyotok: nem kell órát felvennetek, tandíjat fizetnetek, de ösztöndíjat sem kaptok, és nem fogynak az állami féléveitek. A szüneteltetés alatt diákigazolvány-matrica sem jár, így az ezzel járó kedvezményeket sem tudjátok igénybe venni.

Annak, hogy hány félévet halaszthattok, általában nincs felső határa, egyszerre viszont csak két szemesztert hagyhattok ki: ha a harmadikra sem jelentkeztek be, az intézmény megszünteti a hallgatói jogviszonyotokat.

Ha semmiképpen sem szeretnétek elkezdeni az egyetemet most szeptemberben, a legjobb, ha be sem iratkoztok, és jövőre újra felvételiztek. Ebben az esetben semmit nem kell fizetnetek - a jövő évi felvételi eljárás díján kívül.

Arról, hogy hogyan válthattok szakot teljesen ingyen, itt olvashattok, az egyetemről való kiiratkozás szabályait pedig itt találjátok.

Minden infó elsőéveseknek

Egyetemi kisokos gólyáknak: első rész, második rész.

A 2015/2016-os tanév legfontosabb dátumai.

Ilyen ösztöndíjakra pályázhattok gólyaként.

Nem olcsó mulatság az egyetemi évkezdés.

Mennyibe kerülnek a kollégiumok?

Ennyiért bérelhettek lakást az egyetemvárosokban.

A legfontosabb kérdések és válaszok a diákhitelről.

Ilyen gólyatáboroknak bulizhattok.

Hét hiba, amelyet minden elsőéves elkövet.

Nem vettek fel? Így lehet szuper a következő évetek.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!