szerző:
Eduline

Beleszámít-e az állami ösztöndíjért vállalt kötelező itthoni munkavállalásba, ha a tanulmányaitok mellett is dolgoztok? Mi a helyzet, ha mesterszakon tanultok? Újabb olvasói kérdésre válaszoltunk.

©

Egyetemre járok, most szeretnék vállalkozást alapítani. A tanulmányok alatti munka is beleszámít az itthon ledolgozandó időbe?

Június 1-jétől módosultak az állami ösztöndíj feltételei: a hallgatónak az oklevél megszerzése utáni húsz éven belül a képzés idejét (egy szemeszter 150 nap) kell magyar joghatóság alatt álló munkáltatónál ledolgoznia, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyt fenntartani vagy magyar joghatóság alatt vállalkozási tevékenységet folytatnia.

Ha még nincs diplomátok, a tanulmányok alatt végzett munka nem számít bele a ledolgozandó időbe. Ha azonban mesterképzésen folytatjátok a tanulást, az egyetem mellett vállalt munka már számít. Ugyanez a helyzet, ha két képzésre jártok párhuzamosan: ha az egyiken már végeztetek, a másikon azonban még tanultok, és közben állásotok is van, azzal is csökken a ledolgozandó idő. Igaz, ha két képzést végeztek el, kétszer annyi ideig kell itthon maradni, mint ha egy szakon diplomáztatok volna. Hogyan változott a hallgatói szerződés? A részleteket itt olvashatjátok, legfrissebb cikkeinket a témáról pedig itt nézhetitek meg.