szerző:
Eduline

"Nincs CEU-ügy" - ezt mondta a 168 Órának Palkovics László innovációs miniszter.

©

"Nem költözik a CEU. A nyilatkozatuk arról szólt, hogy bizonyos amerikai tevékenységeiket elviszik Bécsbe. Ha lesz ott is egy kampusza a CEU-nak, és megmarad mellette a magyar egyetem is, akkor nem nagyon változik semmi. Nincs CEU-ügy" – mondta a 168 Órának Palkovics László innovációs miniszter.

Hozzátette: a CEU-val megállapodó amerikai Bard College-nál láttak egy nyolcvan négyzetméteres épületet, „amelynek környékén valószínűleg aznap reggel vetették el a fűmagot, meg láttunk rajta egy CEU táblát is”. „Azért álságos ez a történet, mert amit a CEU most Bécsben csinál, azt megtehette volna Magyarországon is” - mondta.

A tárcavezető közölte azt is, hogy pár hete járt nála David B. Cornstein amerikai nagykövet, aki szóba sem hozta az egyetem ügyét.

Az intézmény múlt heti közleményében azt írta: a lex CEU benyújtása óta az egyetem azon dolgozott, hogy olyan megoldást találjon, amely biztosítja az intézmény tanszabadságát. New York állam sikeres tárgyalások során olyan megállapodástervezetet véglegesített Magyarországgal, amely lehetővé tenné, hogy a CEU megőrizze amerikai akkreditációját. A CEU teljes mértékben megfelel a magyar kormányzat által meghatározott feltételeknek.

„A CEU oktatási programokat indított partnerintézményével, a Bard College-dzsal. A megállapodástervezet értelmében a magyar hatóságok megvizsgálták ezeket a programokat, New York Állam Oktatási Hivatala pedig megerősítette a magyar hatóságok részére, hogy a CEU New York államban végzett oktatási tevékenysége tökéletesen megfelel a megállapodástervezet feltételeinek” – írták a közleményben, kiemelve: ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni a New York állammal kötendő megállapodást.

A CEU mellett tüntettek a Nádor utcában

Több mint ezren gyűltek össze péntek este a CEU Nádor utcai épülete előtt, ahol a Momentum szervezett tüntetést - a demonstrálók így szeretnének kiállni a CEU mellett, amelynek rektora csütörtökön jelentette be: ha a kormány egy hónapon belül nem írja alá az intézmény működését biztosító megállapodást, az egyetem amerikai akkreditációjú képzéseit Bécsbe költöztetik.