szerző:
Eduline

A QS legfrissebb listájában tudományterületenként rangsorolta a világ legjobb egyetemeit, ami azért hasznos, mert mindenki a választott szaknak megfelelően tájékozódhat a top intézményekről. Magyarok is vannak a listákon.

Az oldalon ki lehet választani a szakokat, és annak megfelelően kapjátok meg a rangsort.

A szakokat általában az angolszász egyetemek uralják, csakúgy mint az összesített rangsorokat. Megnéztük az orvostudományi képzéseket, mert itt reménykedhettünk abban leginkább, hogy felkerült magyar intézmény is a listára.

És valóban, a Semmelweis Egyetem rajta van a listán a 151. és 200. hely között rangsorolt egyetemek közt. Az orvosképzésben a Szegedi Tudományegyetem a 251-300. helyen szerepel.

Kapcsolódó cikkek

A legjobb hazai intézmények területenként

Romlik a magyarországi egyetemek helyzete

Öt magyar egyetem kerület fel a Leideni listájára

Az informatika területén az MIT vezet, majd Stanford, Oxford és Harvard a sorrend. Érdekes még, hogy rengeteg ázsiai intézmény került be a tudományterület legjobbjai közé. Itt a BME szerepel a listán magyar intézményként, a 251-300. helyen rangsorolva. Az ELTE a 401-500-as sorban található.

A közgazdaság területén az első hat intézmény az Egyesült Államokban található, hetedik a London School of Economics. A lista elejét teljesen az angolszász intézmények uralják. Itt a Budapesti Corvinus Egyetem a 201-300. helyezettek listájára fért fel egyedüli magyar intézményként.

Az SZegedi Tudományegyetem a 151-200. helyen végzett, a modern nyelvi képzések listáján a 201-250., az angol nyelv és irodalom területén a 251-300. az SZTE. A szegedi egyetem az élettudományokhoz kapcsolódó képzések listáján is jeleskedik: a szegedi gyógyszerészképzés a 151-200.

Bár tanárképzésnél Finnországot szokás kiemelni, az oktatás területén is a brit és amerikai egyetemek tarolnak, első helyezett a University College London, amit a Harvard és a Stanford követ. E területen nincs hazai intézmény a listán.