szerző:
Eduline

Rétvári Bence szerint racionalizálják a hazai agrárképzést, a keszthelyi Georgikon esetében Kész Zoltán ellenzéki képviselő értesült úgy, hogy megszűnhet "a kar önállósága".

©

Mi az indoka anna, hogy a kormány meg akarja szüntetni a Pannon Egyetem Georgikon Karának önállóságát?

- tette fel írásban a kérdést Balog Zoltán miniszternek Kész Zoltán, Veszprém országgyűlési képviselője, aki úgy értesült, hogy az agrárképzési átalakítások a veszprémi központú intézmény keszthelyi agrágtudományi karát is érintik.

A EMMI részéről Rétvári Bence államtitkár válaszában jelezte, hogy a Fokozatváltás a felsőoktatásban startégia részeként a kormány valóban felülvizsgálja az egyes képzési területeket, köztük az agrárképzést. Rétvári szerint azonban nincs szó az autonómiába történő beavatkozásról.

Kész Zoltán vélhetően a kar költöztetésére, összevonására, legrosszabb esetben pedig megszüntetésére gondolhatott, erre utalhat Rétvári azon megjegyzése, miszerint "a komoly hagyományokkal rendelkező agrárképzések - köztük a keszthelyi agrárképzés - erősítése, megfelelő irányítása a koncepció célja, annak sem megszüntetése, sem a képzés szakmai tartalmának változtatása nem képezi részét az elképzelésnek. A keszthelyi telephelyen folyó képzés jelenleg is a veszprémi székhelyű Pannon Egyetem irányítása alatt áll". Utóbbi megjegyzése azonban csak a megszüntetést cáfolja, az átszervezést nem.

Itt a minisztériumi döntés: marad a BME-nél a gazdasági kar

A jövőben is a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) részeként működik majd a gazdaság- és társadalomtudományi kar, amely mégsem csatlakozik az ELTE-hez. Az oktatási államtitkárság közleményében rámutatott: a BME vezetése érdemi tárgyalásokat kezdett a kar vezetőivel, paritásos bizottságot állított fel a nyitott kérdések rendezésére, és kidolgozott egy kompromisszumos javaslatot, amit a szenátus megszavazott.