szerző:
Unyatyinszki György

A diákoknak a 2002 és 2010 között "elhibázott 8 évről" kellett házi dolgozatot leadniuk, amit az Orbán-kormány gazdaságpolitikájával kellett szembe állítaniuk, melyet a tanár már a kiírásban az "egyensúly és növekedés" időszakaként mutatott be.

©

Matolcsy György jegybankelnök, egykori miniszter Egyensúly és növekedés című könyvét ajánlotta a hallgatóknak olvasmányként egy házi dolgozat leadásához az NKE Közpénzügyek és államháztartástan kurzusának oktatója - értesült az atv.hu. A feladatkiírásban a következő feladatok is voltak:

  • Jellemezze az "elvesztegetett 8 év (2002-2010)" magyar gazdaságának főbb jellemzőit!
  • Összegezze az egyensúly és növekedés megteremtéséhez (2010-2015) szükséges főbb intézkedéseket!
  • Röviden mutassa be, milyen intézkedésekre van leginkább szükség az egyensúly és növekedés tartós érvényesülése érdekében!

Természetesen a tudomány és az oktatói munka szabadsága lehetővé teszi, hogy hasonlóképp oktasson valaki egy egyetemen, kikiáltva, hogy egy időszak "elvesztegetett", míg a másikra az aktuális jegybankelnök terminológiáját használja. Általánosan a progresszió is dicséretes, amikor egy tudományterület legfrissebb írásait is beemelik a tananyagba, azonban ezt általánosan úgy lépik meg az oktatók, hogy olyan elemzésekre bocsátják, ahol a kiírásban nincs meg a jó-rossz felosztás, hiszen egy új felfogásról a történelmi távlat hiányában még nehéz eldönteni, hogy az valóban sikeres lesz-e.

Ebben a speciális esetben is érdemes elővenni az KSH adatait a magyar GDP változásáról. Egyértelműen látszik, hogy a GDP növekedése hasonló - sőt, sokáig magasabb - ütemű volt a megszorításokig és a gazdasági világválságig, mely a 2009-es válságkezelést követően ismét emelkedő pályára állt, majd volt egy jelentős megtorpanás 2012-ben. Tehát érdemesebb lehet megfontolni, hogy egy-egy vizsgált időszakot miként jellemzünk, legfőképp, hogy a 2015-ben meghozott gazdaságpolitikai lépések közép és hosszútávú eredményeiről egyelőre nem lehet képünk.