szerző:
MTI

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint az MSZP beismerte, hogy elhibázott, szélsőségesen liberális...

©

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint az MSZP beismerte, hogy elhibázott, szélsőségesen liberális oktatáspolitikájával tudásválságot idézett elő. A párt pénteki közleményében álláspontját alátámasztandó kifejtette: a magyar fiatalok egyötöde funkcionális analfabéta, az elméleti ismeretanyag teljesíthetetlen mértékű növelése miatt a szakképzésből a tanulók 33 százaléka az első egy-két évben kibukott. Milyenek lesznek a 2013-as keretszámok? Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

A felvételi követelmények leszorításával az előző kormányzat elérte, hogy a mérnökhallgatóknak felzárkóztató foglalkozásokon tanítják a Pitagorasz-tételt - sorolták, hozzátéve: a munkaerő-piacon értéktelen diplomát adó slágerszakok állami támogatásával, a képzési feltételek ellenőrzésének elmulasztásával hozzájárultak a diplomás munkanélküliséghez, a felsőoktatás színvonalának mélyrepüléséhez.    

A közleményben felidézték, hogy a szerényebb anyagi háttérrel rendelkező diákok "kiszorítását a felsőoktatásból" a Fidesz és a KDNP népszavazási kezdeményezése hiúsította meg. Most az állami kamattámogatású Diákhitel 2. létrehozásával azok előtt is megnyílt a társadalmi felemelkedés lehetősége, akik korábban nem is álmodhattak egyetemi tanulmányokról - írták.    

Kitértek arra is, hogy az új felsőoktatási, köznevelési, szakképzési törvény intézkedéseinek egy része az idei, többsége a következő években lép hatályba, így hatásaikról legfeljebb jósolni lehet. "Ellenben az MSZP által előidézett tudásválság mérhető és bizonyítható tény" - zárul a kommüniké. 

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt elnökségi tagja csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: az MSZP szerint tudásválságot okozott a kormány oktatáspolitikája, ami miatt már nem csak a szegény, hanem a középosztálybeli gyerekek is kiszorulnak a felsőoktatásból. A politikus arról beszélt, hogy kiszivárgott hírek szerint ismét több mint 8000-rel csökkentik az államilag támogatott felsőoktatási férőhelyeket. Szerinte ez egy újabb óriási lépés a világon sehol sem létező, teljesen önfenntartó felsőoktatás irányába, ahol minden költséget kizárólag a hallgatók állnak, és amely nagyon rosszat tesz a magyar gazdaságnak és a társadalomnak is.

Kunhalmi Ágnes úgy értékelte: ez a lépés kiszorítja azokat a gyerekeket a felsőoktatásból, akik odavalók lennének, és ez már nem csak a szegényeket érinti, hanem a középosztály gyerekeit is.