szerző:
Eduline/MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rendőrökkel csaptak össze tüntető diákok hétfőn Isztambulban, miután Erdogan török elnök rendeletben nevezte ki az ország egyik vezető egyetemének rektorát.

A tüntetők szerint az államfő nem demokratikus úton nevezte ki Melih Bulu közgazdász professzort az isztambuli Bogazici Egyetem élére.

Az intézkedés tiltakozást váltott ki az akadémikusok soraiban is. A közösségi médiában megjelent tudósítások szerint diákok százai tüntettek Bulu lemondását követelve. Néhány diáknak sikerült bejutnia az egyetem kampuszára is és elfoglaltak egy épületet. Ez után kerültek szembe a biztonsági őrökkel, végül több tüntetőt előállítottak.

A Bogazici Egyetem tantestülete közleményben tudatta, hogy nem fogadják el a kinevezést, mert az világosan sérti az egyetemi szabadságot, a tudományos autonómiát és az egyetem demokratikus értékeit. Szerintük ez a lépés "a 2016 óta zajló antidemokratikus intézkedések újabb megnyilvánulása".

Nem ez volt az első eset

2018-ban az egyetem több diákját is őrizetbe vették, mert tüntettek Törökország szíriai katonai beavatkozása ellen. Erdogan akkor árulóknak és terroristáknak nevezte a diákokat.

A főleg angol nyelven oktató Bogazici Egyetemet 1863-ban alapították akkor még Robert College néven. Ez volt az első amerikai egyetem az Egyesült Államok területén kívül. 1971-ben nevezték át a Boszporusz után, amelynek európai partján fekszik Isztambul.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!