szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Eddig soha nem tapasztalt változást hozott, amikor az iskolák a digitális oktatásra váltották. Vajon milyen lesz a folytatás? Sikerül-e hasznosítani ősztől az elmúlt hónapok tapasztalatait, visszaáll a régi rend vagy egy teljesen új, modernebb rendszer alakul ki?

A Budapesti Metropolitan Egyetem egyetemi docense, tanulásmódszertani szakértője szerint három forgatókönyv szerint térhetünk vissza a tantermekbe: teljesen elfelejtjük a digitális oktatás új tapasztalatait, részben adaptáljuk ezeket, vagy teljesen új korszak kezdődik az oktatásban – foglalta össze a ProfitLine oldala.

Dr. Vass Vilmos tanulásmódszertani szakértő szerint szemléletbeli különbség van aközött, hogy a jelenleg zajló folyamatot online tanulásnak vagy távoktatásnak nevezzük. A távoktatásban azon van a hangsúly, hogy az oktató milyen tananyagot és milyen formában ad le, míg az online tanulásnál a diákok tanulására helyeződik a hangsúly, de az is fontos hogy a tanár hogyan segíti a diákokat a felkészülésben.

Azok az oktatók, akik a tananyag leadására, és nem a hallgatók tanulására koncentráltak, hamar létszámcsökkenéssel és fekete ablakokkal találták szembe magukat az online órákon

– mondta el a szakértő, aki szerint pont a két szemlélet közötti különbségre világított rá a digitális oktatásra átállás. Eddig a tanárok és a tantermek adták a tanulás és az oktatás ritmusát, most viszont mindenki a saját ütemében haladhat. Itt fontos megemlíteni, hogy az online tanulásban sokkal nagyobb az egyéni felelősség a hallgatók részéről is - tette hozzá a szakember.

 „Természetes, hogy ami érdekli a diákokat, azt szívesebben tanulják, éppen ezért a mi feladatunk, hogy felkeltsük az érdeklődésüket a tanított téma iránt. Azonban akármilyen jó módszertannal tanít is egy tanár, az osztályterem nem ad megfelelő kereteket a XXI. századi tanuláshoz" – mondta el a szakértő. A rengeteg információ miatt meg kell tanítani a diákokat arra, hogyan tudnak hiteles információhoz jutni a digitális térben és hogyan tudják alkalmazni a tanultakat – jegyzi meg.

Mi lesz a járvány után?

Dr. Vass Vilmos három forgatókönyvet tart lehetségesnek a tantermekbe való visszatérés után. Az első, hogy semmi nem változik, és a tanulás-tanítás a korábbihoz hasonlóan zajlik majd. A második, hogy a digitális oktatás egyes elemeit az oktatók, tanárok és a diákok is átültetik a tantermi térbe, és a két eszköztár egymás mellett él tovább – ez az úgynevezett blended learning, amikor az internet és a digitális felületek nyújtotta lehetőségeket, valamint a hagyományos tantermi oktatás módszereit együttesen használják.

A harmadik lehetőség pedig, hogy a digitalizáció meglepő módon pont az emberi tényezők szerepét és az előrehaladó oktatói szemléletet erősíti meg – nem a technológia vagy a tananyag lesz önmagában izgalmas, hanem az egyéni és a közösségi tevékenységek.

 „Egy ilyen, tanár és diák számára is pszichológiailag nehéz időszak után nehéz elképzelni, hogy ősszel ugyanonnan folytatjuk, ahol abbahagytuk. Fontos tanulság, hogy a digitális eszközök szerepe óriási lehet, azonban a legjobb eszköz sem pótolhatja az oktató személyiségét valamint a közösség szerepét és a személyes jelenlétből adódó helyzeteket” – tette hozzá Dr. Vass Vilmos.

Mi lesz a záróvizsgákkal és a diplomaosztókkal a jelenlegi helyzetben? Itt a válasz

Online vagy személyes diplomavédés vár a végzős hallgatókra? Kik kaphatják meg nyelvvizsga nélkül az oklevelüket, és mi lesz a diplomaosztókkal? Megnéztük, miben érint titeket a továbbiakban a koronavírus.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!