szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A hallgatók az olaszországi helyzet motiválta, ahol az orvosoknak gyakorlatilag már életekről kell dönteniük a hiányzó lélegeztető gépek miatt.

Egy szlovák testvérpár, Samuel és Daniel Furka összerakott egy masinát, ami vészhelyzetben a kórházi lélegeztetőgépek alternatívájául szolgálhat. A Q-vent névre keresztelt gép konstrukciós költsége a tervezői szerint 80 euró, és állításuk szerint naponta 15-öt össze lehet rakni belőle - írja a Parameter.sk-ra hivatkozva a Népszava.

A Komenský Egyetem Orvosi Karán működő szimulációs és virtuális gyógyászati oktatóintézetben igazolták a használhatóságát a berendezésnek.

A testvérek doktorandusként tevékenykednek az egyetem Természettudományi Karának Fizikai és Elméleti Kémia Tanszékén. A berendezést az orvosi kar egyik medikusa, Dalibor Gallis aneszteziológiai asszisztens, valamint a Nemzeti Onkológiai Intézet ambuláns kemoterápiai intézetének főorvosa, Patrik Palacka segítségével fejlesztették ki - írja az oldal.

Reményeik szerint a gépet tudják még tökéletesíteni, majd felállítanak egy munkacsoportot, amelynek segítségével eljuttatnák Spanyolországba és Olaszországba, mert jelenleg ott a legsúlyosabb a helyzet.

A koronavírus-kutatócsoport vezetője szerint úgy tűnik, ellaposítottuk a járványgörbét

A Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézetének docense egyben a koronavírus-kutató akciócsoport vezetője szerint most úgy tűnik, a járványgörbét ellaposítottuk.

Nem szeretnél lemaradni a legfontosabb információkról? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.