szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Tegnap bezártak az egyetemek Magyarországon. De mit jelent ez a gyakorlatban?

Ahogy arról mi is beszámoltunk, bezárnak az egyetemek a koronavírus miatt és csak távoktatás lesz a hallgatóknak. Az új intézkedés a többi iskolát egyelőre nem érinti, ugyanis Gulyás Gergely szerint a fiatalok nincsenek veszélyeztetett korosztályban. Az iskolák bezárása pedig akár a teljes tanév megismétlését eredményezhetné.

Az ELTE rektora 2020. március 12–13. napokra a hallgatók számára rektori szünetet rendel el. Valamennyi hallgatót távolmaradási kötelezettség terhel 2020. március 12-től visszavonásig. A tavaszi szünetet pedig előrehozták: a tanév rendjében meghatározott időtartamot megváltoztatva 2020. március 16–22. között lesz. Az ELTE egésze 2020. március 23-tól az ellenkező rendelkezésig távolléti oktatásra áll át.

Az egyetem társadalomtudományi karán már el is rendelték a távoktatást: 2020. március 16-án és 17-én tesztelik majd. "Minden tanórát távolléti oktatásban kell megtartani a meglévő oktatást támogató felületek (Coospace, Canvas, MeetStreet, Moodle) vagy a Microsoft Office 'Teams' alkalmazás használatával, amiről a kurzus hallgatóit Neptun üzenetben tájékoztatni kell" - áll a közleményben. A kar szerint a hallgatók az oktatói utasításokban meghatározottak szerint kötelesek teljesíteni tanulmányi kötelezettségeiket, beleértve ebbe az oktatást támogató alkalmazások telepítését és az oktatást támogató felületek aktív használatát.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem is rendkívüli rektori tanítási szünet rendeltek el 2020. március 12-re és 13-ra. A 2020. március 16-20. közötti időszak pedig itt is tavaszi szünet lesz.  Corvinnuson os bejelentették, országosan egységesen a jövő héten, március 16-tól 20-ig előrehozott tavaszi szünet lesz.

A Pécsi Tudományegyetemen 2020. március 12-13-14-re rektori szünetet rendeltek el, további rendelkezésig felkérik a hallgatókat, hogy lehetőség szerint ne látogassák az egyetem épületeit. Ez a kérés azonban a dolgozókra további intézkedésig nem vonatkozik. Az diákokat minderről levélben is tájékoztják majd. Debreceni Egyetemen is március 12-13-án oktatási szünet, március 16-20. között előrehozott tavaszi szünet lesz.

Bezárnak az egyetemek - csak távoktatás lesz a koronavírus miatt

Gulyás Gergely bejelentette, vészhelyzetet hirdettek az egész országra.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.