szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A tavaly év végi munkabeszüntetések után most 74 brit egyetem dolgozói kezdtek kéthetes sztrájkba a fizetési és a nyugdíjazási problémák miatt.

Az University and College Union (UCU) oktatási szakszervezet a mai napon elindította a március közepéig tartó sztrájksorozatát, amihez becslésük szerint több mint egy millió diák fog csatlakozni - írta meg a BBC. A sztrájk folytatása a tavaly novemberi nyolcnapos tiltakozásnak, amikor már szó esett a későbbi esetleges folytatásról is.

Az UCU szerint - a tavalyihoz hasonlóan - az egyetemek alkalmazottai most is a munkaterhelés, a fizetés, a nemek közötti 15 százalékos bérszakadék, és nyugdíjak helyzetének megváltoztatása ellen lépnek fel. A százalékokkal megemelt nyugdíjjárulék - amelyet a fizetésből vonnak le - miatt azt követelik, a teljes emelést fizessék vissza nekik. Egy másik szervezet, az Universities and Colleges Employers Association (UCEA) részletezte, nem elég a nyugdíjjárulékkal kapcsolatos munkáltatói emelés, évente 250 millió fontot is ki kell fizetniük a dolgozóknak.

A szakszervezeti tagok többek között a sztrájk miatt kimaradt egyetemi előadások átütemezését is kérvényezik. Bár sok diák támogatja az akciót és megérti a kezdeményezést, sokan dühösek, amiért nincs elég konzultációs lehetőségük tanáraikkal, de a vizsgákra való felkészülés is gondot okoz számukra az előadások hiánya miatt. A cikkből kiderül, már a diákok petíciót is indítottak annak érdekében, hogy visszakapják a sztrájk miatt kiesett órák miatt elveszett pénzüket.

Egy friss felmérés szerint másfél millió hajléktalan diák van

A tanulmány szerint másfél millió amerikai diák hajléktalan ma az Egyesült Államokban. A számuk rövid idő alatt megduplázódott.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!