szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mi az a VPN? Miért érdemes már az egyetem első évében megismerkednetek vele? És miért lesz hasznos nektek a későbbiekben? Fontos kérdésekre válaszolunk.

A Virtual Private Network (VPN) magyarul virtuális magánhálózat arra való, hogy egy Internet szolgáltatón keresztül a privát hálózatot – jelen esetben az egyetemetek hálózatát – biztonságos módon kihosszabbítsátok a tartózkodási helyetekre.  

A szolgáltatás lehetővé teszi, hogy otthoni vagy távoli számítógépről is elérjétek és csatlakozni tudjatok az egyetemetek informatikai hálózatához, így – a legtöbb helyen – a könyvtárból és a felsőoktatási intézmény területéről elérhető online források – például e-folyóiratok, adatbázisok – otthonról is hozzáférhetők.

Ha nálatok lehet csatlakozni a VPN-hez, akkor érdemes élnetek a lehetőséggel, ugyanis ezeknek a folyóiratoknak és adatbázisoknak a nagyrésze pénzbe kerül, viszont így, hogy az egyetemetek előfizet rájuk, ingyenesen tudjátok beszerezni őket. Ez mindenképpen hasznos lesz utolsó évben a szakdolgozat írásakor, de már korábban is tudjátok használni őket a beadandókhoz és a vizsga-felkészüléshez.

Fontos azonban utánajárnotok, hogy a ti egyetemeteken milyen feltételekkel lehet használni a VPN-t, ugyanis ez nem minden egyetemen egyformán elérhető. A Debreceni Egyetemen például a Cisco-VPN szolgáltatást csak az intézmény alkalmazottai, a központi OpenVPN szolgáltatást pedig a csak az érvényes hálózati azonosítóval rendelkező dolgozók és PhD hallgatók használhatják. Az ELTE-n is hasonló a helyzet, a dolgozók és a doktorandusz hallgatók kapnak hozzáférést a VPN-hez. A többi hallgató jelenleg csak írásos tanszékvezetői, vagy témavezetői hozzájárulás és indoklás csatolásával együtt veheti igénybe a szolgáltatást.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen viszont az összes oktató, hallgató és egyetemi munkatárs jogosult a VPN használatára.

Így szerezhetitek be ingyen a kötelező szakirodalmakat: adatbázisok egyetemistáknak

Több kötelező könyvet is el kell olvasnotok a közelgő vizsgákhoz? Vagy éppen a szakdolgozat írásához van szükségetek szakirodalomra? Most összegyűjtöttünk néhány ingyenes oldalt és adatbázist, aminek a segítségével még a szobátokból sem kell kimozdulnotok ahhoz, hogy beszerezzétek a kötelezőket.

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre

Ha szeretnéd megkapni legfrissebb cikkeinket az érettségiről, az egyetemi-főiskolai és a középiskolai felvételiről, ha érdekelnek a felsőoktatás, a közoktatás, a nyelvoktatás és a felnőttképzés legfontosabb változásai, iratkozz fel hírleveleinkre.