Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Gyász: Elhunyt Fodor János, az Óbudai Egyetem rektora

Hosszas betegség után, életének 60. évében hunyt el az MTA doktora.

Forrás: Óbudai Egyetem

Az Óbudai Egyetem csütörtökön tette köző honlapján, hogy az intézményt ezidáig vezető dr. Fodor János hosszan tartó, súlyos betegség után 59 éves korában elhunyt.

hirdetés
hirdetés

Fodor az Eötvös Loránd Tudományegyetemen 1981-ben szerzett matematikusi oklevelet. Két évvel később már az ELTE Számítóközpont Operációkutatási Osztályán, majd az ELTE TTK Számítógéptudományi Tanszékén dolgozott. Matematikai tudomány kandidátusa volt 1991 óta, 2004-től az MTA doktora. Emellett 1995-től a GATE Matematika Tanszékén egyetemi docens volt, majd az akkori Állatorvostudományi Egyetem Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszékének vezetője lett, 2004-ben vehette át egyetemi tanári kinevezését a köztársasági elnöktől.

Munkássága

Fő kutatási területei a logikai műveletek, információ aggregálás, fuzzy preferenciamodellezés és többkritériumú döntések, a bizonytalanság különböző modellezése, intelligens számítások. 11 tudományos kötetnek szerkesztője, 30 könyvfejezet, 69 referált folyóiratcikk, 158 referált konferencia előadás és 26 egyéb publikáció tanúskodik munkásságáról. A független hivatkozások száma 2745. Több tudományos szervezet tagja, illetve vezetője volt, így pl. a Magyar Fuzzy Társaság társelnöke, majd elnöke, az IEEE Hungary Section Computational Intelligence Society elnöke.

2005 óta egyetemi tanár a Budapesti Műszaki Főiskolán, majd az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet igazgatója volt. 2005-től a főiskola rektorhelyettese, ezt követően az Óbudai Egyetemen általános és tudományos, majd általános rektorhelyettesi beosztásban tevékenykedett. 32 év felsőoktatási, 14 év vezetői és közel 9 év magasabb vezetői tapasztalattal háta mögött 2014 áprilisa óta látta el az Óbudai Egyetem rektori feladatait.

Rektori tevékenysége fókuszába a cselekvő intézményi politika megvalósítását, a képzési kínálat és a hallgatói létszám optimalizálását, a tudományos potenciál erősítését, az Óbudai Egyetem márkaértékének növelését, a fenntartható működés és pénzügyi stabilitás megőrzését, valamint az alaptevékenységek funkcionális hátterének megteremtését helyezte - emlékezik meg róla az egyetem honlapja.

Tevékenységét a Budapesti Műszaki Főiskola Aranygyűrűvel, a Szent István Egyetem Pro Negotio Universitatis díjjal, a Bolyai János Matematikai Társulat Farkas Gyula Emlékdíjjal és a Temesvári Műszaki Egyetem díszdoktori cím adományozásával ismerte el.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X