Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Támogatja a szakok számának csökkentését a Professzorok Batthyány Köre

A Professzorok Batthyány Köre egyetért a felsőoktatás profiltisztításával, a szerveződés szerint fontos, hogy a közösségi forrásokat optimálisan lehessen felhasználni, ugyanakkor irreálisnak tartják, hogy 2030-ra a felsőoktatás képes legyen külső források bevonásával finanszírozni önmagát.

Forrás: Fazekas István

A szervezet közleményében kiemelte: jónak tartják, hogy a felsőoktatási koncepció szorosabbá teszi a felsőoktatási intézmények és gazdasági szereplők közötti kapcsolatot, törekszik a szellemi és anyagi források jobb felhasználására, csökkenti a bürokráciát, összehangolja a pályázati rendszer elemeit és bevonja a gazdasági szereplőket a kutatás és az oktatás támogatásába.

hirdetés
hirdetés

Irreálisnak tekintik viszont azt a célkitűzést, hogy 2030-ra a felsőoktatás képes legyen külső források bevonásával finanszírozni önmagát. Alapkutatásokat nem lehet megrendelésekkel irányítani, a finanszírozónak csak egyetlen kikötése lehet: a rendelkezésre bocsátott eszközök segítségével magas színvonalú kutatási eredményeket kell elérni - mutattak rá. 

Kitértek arra is, ahhoz, hogy a felsőoktatásból kikerülő hallgatók ne csak értékes munkavállalók, hanem a társadalom művelt, széles látókörű, környezettudatos és a kihívásokat intelligens módon kezelő tagjai legyenek, elengedhetetlen a humán- és a társadalomtudományok megfelelő támogatása a tudományegyetemeken. Hiánya a koncepciónak, hogy ezekről csak közvetve tesz említést. 

Elhibázottnak tartják a felsőoktatás piaci alapon működő rendszerként való kezelését a felsőoktatás minden szintjén. Külső szakemberek bevonása az irányításba korlátlanul emelhető fizetéssel nem feltétlenül szolgálja a minőséget - vélték, hozzátéve: a vezetés akkor lesz hatékonyabb, ha a hierarchia jelentősége mérséklődik és erősödik az intézményi demokrácia.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X