Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Taccsra vágja a költségvetést az új diákhitelrendszer

Diákhitel
Bajt okozhat a diákhitel 2
Forrás: Stiller Ákos

Költségvetési szempontból fenntarthatatlan az új diákhitelrendszer, az új konstrukció nemcsak lenullázza a Széll Kálmán-terv megszorításait, hanem „a fejlesztési miniszter által jegyzett titkos dokumentum szerint a tandíj ellenében létrehozott konstrukció néhány év múlva megduplázhatja az éves hiányt” - írja az fn24.hu a birtokába került minisztériumi háttérszámítás alapján.

hirdetés
hirdetés

A lap emlékeztet arra, hogy bár a Fidesz – miután a 2008-as szociális népszavazáson megbuktatta a Gyurcsány-kormány által bevezetni tervezett felsőoktatási tandíjat – most egy tandíjrendszerű költségtérítést vezetett be, amelyhez kidolgozták a diákhitel új rendszerét, amellyel a most képzési díjnak hívott tandíj teljes összegére hitelt lehet felvenni az államtól. Méghozzá úgy, hogy a költségvetés a kamat 2 százalékot meghaladó részét átvállalja, illetve a törlesztőrészleteket a pályakezdő diplomások kezdő fizetésének alacsony, néhány százalékos szintjén rögzíti.

„2012-ben 15, rá egy évre 62, 2014-re 141 milliárd forinttal terheli meg a büdzsét a rendszer bevezetése, és annak kifutásával az összeg továbbra is meredeken emelkedik. 2020-ra már 798, 2021-re 899 milliárd forint államadósság-növelő tételt jelent az új csodafegyver” – írja a portál.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X