szerző:
Eduline

A leggazdagabb nők többsége soha nem járt egyetemre, családi örökségnek köszönhetik milliárdjaikat. Ha összeadnánk a világ öt legtehetősebb asszonyának vagyonát, az összeg több mint százmilliárd dollárra rúgna.

1. Christy Walton – 26 és fél milliárd dollár

A világ leggazdagabb asszonya címet az 56 éves Christy Walton viseli, aki férjétől örökölte hatalmas vagyonát. Apósa, Sam Walton és annak bátyja alapította a Wal-Mart üzletláncot 1962-ben, amely mára árbevétele alapján a világ legnagyobb kiskereskedelmi vállalatává nőtte ki magát. Christy Walton bőkezűen támogatja a kultúrát és az oktatást: rendszeresen küld adományokat például az arkansasi egyetemnek és több főiskolának.

Christy Walton
©

2. Liliane Bettencourt – 23 és fél milliárd dollár

23 és fél milliárd dolláros vagyonával a második helyet szerezte meg a 88 éves Liliane Bettencourt, aki egyben Európa leggazdagabb asszonya. A francia L'Oréal kozmetikai cég legnagyobb részvényesének lányát egy családi botrány tette híressé: sokáig azzal vádolta anyja barátját, François-Marie Banier fotóművészt, hogy jelentős vagyont csalt ki az idős asszonytól.

Liliane Bettencourt
©

3. Alice Walton – 21 milliárd 200 millió dollár

A 61 éves Alice Walton a listavezető Christy Walton sógornője: az ő édesapja volt a Wal-Mart egyik alapítója. A vállalatnak ma már több mint 2 millió alkalmazottja van, és évi 405 milliárd dolláros forgalmat bonyolít le. Alice Walton gazdasági és pénzügyi tanulmányokat folytatott, a texasi Trinity University hallgatójaként szerzett diplomát.

Alice Walton
©

4. Iris Fontbona – 19 milliárd 200 millió dollár

A chilei Iris Fontbona a rézbányászattal foglalkozó Andronico Luksic özvegye. A hatalmas vagyont 2005-ben örökölte meg, amikor férje elhunyt rákban. Az asszony jelenleg egy üdítőital-gyártó vállalat és egy horvát szállodalánc részvényeseként gyarapítja tovább örökségét.

Iris Fontbona
©

5. Susanne Klatten – 14 milliárd 600 millió dollár

A lista ötödik helyezettje – és egyben a mezőny legfiatalabb tagja – 48 éves, és édesapja halála után jutott hozzá a német BMW autógyár részvényeinek egy részéhez. Susanne Klatten pénzügyi tanulmányai után a buckinghami egyetemen tanult tovább, majd Svájcban képezte magát. Németország leggazdagabb asszonyától három éve milliárdokat csalt ki egy svájci férfi, aki azóta börtönbüntetését tölti.

Susanne Klatten
©

eduline