szerző:
Eduline

Diplomás pályakezdőként munkát találni még akkor sem könnyű, ha az egyetemi évek alatt sikerült valamennyi munkatapasztalatot szerezni. Azért érdemes keresgélni: a nagyvállalatok egy része rendszeresen indít speciális gyakornoki programokat friss diplomásoknak.

Szakmai tapasztalat híján nem egyszerű elhelyezkedni, a pályakezdő státusz azonban nem minden esetben hátrány – egyre több nagyvállalat hirdet meg ugyanis friss diplomásoknak szóló gyakornoki programokat. A pályakezdőkre váró, szigorúan szakmai feladatok, a belső képzések és tréningek egy jól átgondolt vállalati koncepció részét képezik – a program résztvevőiben ugyanis a cégek általában már a jövő közép- és felsővezetőit látják.

A Tesco egyéves frissdiplomás programja során a pályakezdők munkáját mentor támogatja. A program első két hónapjában a gyakornokok egy elméleti alapozó képzésen és egy egyhónapos áruházi gyakorlaton vesznek részt, de eltöltenek néhány napot az áruházlánc egyik disztribúciós központjában is. A bevezető időszak után a program legnagyobb részét a saját szakterületükön – a központi irodában vagy az áruházakban – töltik.

A KarrierStart 2011 elnevezésű, márciusban közzétett felmérés szerint az Audi, a MOL, a Coca-Cola, a Teva, a Hewlett Packard és a Bosch mellett az Ernst & Young könyvvizsgáló- és adótanácsadó cég is szerepel a fiatalok körében legvonzóbb vállalatok listáján. Nem véletlenül: a Magyarországon mintegy négyszázötven fős állománnyal jelenlévő cégnél évente körülbelül harminc-negyven végzős egyetemista, és csaknem nyolcvan frissdiplomás gyakornok kezd bele a pénzügyi karrier építésébe. A felmérés eredményeiről itt olvashatsz.

„Bár a gyakornokok kiválasztása nálunk is szigorú, mi nem az egy- vagy kétéves gyakornoki idő alatt képezzük ki a vezetőket. Munkatársainknak évről évre bizonyos feltételeket kell teljesíteniük, így haladhatnak előre a vállalati ranglétrán. Mindebben természetesen speciális képzésekkel, tréningekkel segítjük őket” – mondja Gyenese Balázs, az Ernst & Young magyarországi HR igazgatója.

Hatos Enikő a Tesco vállalati kapcsolatok osztályának frissdiplomás gyakornoka. A Szegedi Tudományegyetem kommunikáció szakán végzett fiatal lány az egyéves gyakornoki programnak éppen a közepén jár.
„A mentorált programok mindig nagyon vonzóak a friss diplomások számára. A gyakornoki program lényege, hogy valódi, szakmai tevékenységet végzünk, a többi munkatárshoz hasonlóan főmunkaidőben, versenyképes fizetésért dolgozunk” – mondja Hatos Enikő. A fiatal gyakornok a jövőjét egyelőre a Tescón belül képzeli el, munkájával, a kollégáival és a mentorával kapcsolatos tapasztalati is pozitívak. Úgy sejti, néhány éven belül középvezetői pozíciót tölthet majd be, a gyakornoki program befejeztével pedig leginkább a cég CSR tevékenységeivel szeretne foglalkozni.

Gyenese szerint az Ernst & Youngnál kiszámítható és stabil karrier várja a friss diplomásokat, akik egyébként már az első időszakban is 330-350 ezer forint körüli bruttó fizetésre számíthatnak. A tanácsadó cégnél ugyanakkor a személyes kapcsolatokra is nagy hangsúlyt fektetnek – az Ernst & Youngot a legnagyobb állásbörzéken mindig meg lehet találni, de a pénzügyi terület iránt érdeklődők számára gyakran szerveznek szemináriumokat és vetélkedőket is.

Évente körülbelül 250 friss diplomás áll munkába a MOL-csoport vállalatainál – ebből mintegy száz pályakezdőt hazánkban vesz fel a KarrierStart 2011 felmérésében, a pénzügyi területen legvonzóbb vállalatként elismert anyavállalat, a MOL Nyrt.

„A MOL egy magyar vállalatból lett negyven országban jelen lévő multinacionális céggé. A mi cégünk esetében tehát vonzó lehet az, hogy itt nem a mások által meghozott döntéseket kell végrehajtanunk, hanem mi magunk vagyunk a döntéshozók” – mondja Szőcs László, a MOL HR ügyvezető igazgatója. „A gyakornokokat a cég spektrumába tartozó összes területen alkalmazzuk, de természetesen igyekszünk az olaj-üzletághoz kapcsolódó hiányszakmák legjobbjait (pl. olajmérnököket, vegyészmérnököket) is magunkhoz csábítani.”

©

A MOL frissdiplomás programjában nincsen rotáció, azaz a cég egész tevékenységét bemutató körforgásos rendszer – az olajvállalatnál ugyanis a gyakornokokat mindig egy adott speciális munkakörre keresik. Az egyéves program során a pályakezdők munkáját mentor támogatja, a program leteltével pedig a gyakornokok körülbelül kilencven százaléka állandó kinevezést kap.

Kiből lehet gyakornok?

A gyakornoki programokra általában nagy a túljelentkezés – Gyenese Balázs elmondása szerint, az Ernst & Youngnál körülbelül tizenöt az egyhez arányban választják ki a jelölteket, míg Szőcs László, a MOL HR ügyvezető igazgatója viszont azt mondja, az általuk meghirdetett gyakornoki programokra körülbelül tízszeres a túljelentkezés.

A HR szakemberek egybehangzóan azt állítják, hogy a jelentkezéskor a megfelelő szakmai tudás és az angol nyelv ismerete elengedhetetlen, nagyon fontosak ugyanakkor az interperszonális képességek, az ún. „soft skillek” is. A kiválasztás az általunk megkérdezett cégek mindegyikénél többfordulós: az önéletrajzok elbírálását személyes vagy telefonos interjú követi, és gyakran töltetnek ki a személyes képességeket mérő vagy szakmai teszteket is. Az Ernst & Youngnál szakterülettől függően pénzügy-számviteli, logikai, és angol nyelvi tesztet írnak a jelentkezőkkel, míg a Tescóban a megpályázott munkakörhöz kapcsolódó, áruházi szituációkban is megfigyelik a jelölteket.

Blaskovics Eszter, az Adecco Kft. HR projektvezetője azt mondja, fontos, hogy a pályakezdők már az egyetem ideje alatt próbáljanak szakmai tapasztalatokra szert tenni – késő, ha csak a diplomával a kezükben kezdenek el tájékozódni.

„Érdemes az egyetemeken, főiskolákon tanító vendégelőadókkal kapcsolatba kerülni, és a különféle álláslehetőségekről érdeklődni náluk – mondja Blaskovics Eszter – Az Adecco Kft programja is azt a célt szolgálja, hogy egy év rotáció után már tapasztalt munkatárssá váljanak a gyakornokok. Ennek ellenére a kiválasztáskor azt tapasztaltuk, akik már korábban is dolgoztak valahol, jobban vették a többfordulós felvételi folyamat egyes lépéseit. Bár a nálunk dolgozó gyakornokok minden esetben kapnak fizetést, diákként még akkor is érdemes a kínálkozó lehetőségeket megragadni, ha egy ideig alacsony bérért, netán ingyen kell dolgozni – így könnyebb lesz bekerülni egy frissdiplomás programba is.”

Horváth Dóra