szerző:
Eduline

Oktatás idegen nyelven, külföldi tanárok, tanulmányutak – ezeket a plusz szolgáltatásokat kínálják a hallgatóknak a Magyarországon működő külföldi egyetemek.

Barbara külkereskedelmi tanulmányai után döntött úgy, hogy elvégzi az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem diplomácia mesterszakát – innen egyenes út vezetett a Külügyminisztériumba. Szerinte a német egyetem követelményei egészen mások, mint a hazai intézményeké: magolás helyett gondolkodásra ösztönzik a hallgatókat. „Nagyon hasznos volt, hogy anyanyelvi tanároktól tanulhattunk, és a csoporttársaink közül is sokan érkeztek külföldről, így igazán nemzetközi volt a környezet. Sokat utaztunk: jártunk Brüsszelben, Svájcban, ösztöndíjjal pedig fél évet töltöttem Németországban” – meséli Barbara, akinek a csoporttársai is könnyen találtak jól fizető állást. Milyen fizetésre számíthatnak a BA- és BSc-diplomások? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Nincs gondjuk az álláskereséssel

Magyarországon jelenleg több mint harminc külföldi egyetem működik: többek között kínai, német, holland, francia, spanyol, amerikai, sőt ausztrál székhelyű intézmény képzésére is be lehet iratkozni. Mivel a nem akkreditált intézmények nem szolgáltatnak adatot sem az Oktatási Hivatalnak, sem a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottságnak, azt nem lehet tudni, összesen hányan tanulnak ezeken az egyetemeken.
Diplomaosztó a CEU-n - gyorsan találnak állást

Többségükben valószínűleg – a nemzetközi környezet mellett – igen családias a hangulat: a kilenc éve működő Andrássy Egyetemre például százötvenen járnak. „A mottónk Fit für Europa, melynek megfelelően gyakorlatorientált oktatással, interdiszciplináris képzéskínálattal, számos ösztöndíj-lehetőséggel, magas színvonalú idegennyelv-oktatással és külföldi szakmai utakkal segítjük elő diákjaink személyiségének és önállóságának fejlődését, kitűnő esélyt biztosítva ezzel végzett hallgatóinknak a nemzetközi cégeknél, szervezeteknél és EU-intézményeknél való elhelyezkedésre” – mondja Juhász Tekla pr- és marketingreferens. „A pályakövetéssel kapcsolatos kérdőívünket megválaszolók 76 százaléka rendelkezik állandó munkahellyel, mióta végzett az Andrássyn: 79 százalékuk alkalmazottként, négy, illetve nyolc százalékuk pedig felső-, illetve alsóvezetőként dolgozik jelenleg” – teszi hozzá.

A húsz éve működő Közép-európai Egyetemen (CEU) a 2010/11-es tanév végén 600 hallgató szerzett diplomát. A volt diákok névsora önmagáért beszél: számos nagykövet, külföldi miniszter, politikus és gazdasági szakember mellett itt végzett többek között Járóka Lívia európai parlamenti képviselő, Takács Ildikó, a londoni Magyar Kulturális Központ igazgatója és Bonifert Márta, a Közép- és Kelet-európai Regionális Környezetvédelmi Központ vezetője. Milyen helyezést szerzett a CEU a 2011-es felsőoktatási világrangsorokban? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Az intézmény munkatársai az egykori hallgatókat először hat hónappal a végzés után kérdezik arról, sikerült-e elhelyezkedniük. „2010-ben a frissdiplomások fele töltötte ki a kérdőívet. A válaszadók 78 százaléka továbbtanult, illetve dolgozott; közülük legtöbben az üzleti szférában helyezkedtek el – mondja Serge Sych vállalati kapcsolatok igazgató, az Öregdiák Iroda vezetője.

„A nyilatkozók 64 százaléka a diplomaosztó után két hónapon belül el tudott helyezkedni, és 80 százaléka vélte úgy, hogy a Közép-európai Egyetemen szerzett diplomáját kifejezetten pozitívan értékelték a munkaadók” - magyarázza. A válaszadók fele 1000 eurót keres havonta, 35 százalékuk pedig 1000 és 2500 euró közötti összeget vihet haza.

Az Andrássy Egyetem - a végzettek 76 százalékának van állása
©

Az International Business School (IBS) 1200 hallgatójának közel fele külföldi, a világ szinte minden országából érkeznek diákok. Az intézményben egy BA-szak kivételével angol nyelvű az oktatás. „2010-ben frissdiplomásaink 77 százaléka a végzést követő három hónapon belül állást talált, további 11 százalék pedig a 3-6 hónap közötti időben” – mondja Door Rita főtitkár.

„Sokan közülük magas, vezető pozícióban dolgoznak. Mind a fizetések (19 százalék 800 ezer forint fölötti, 13 százalék 400-600 ezer forint közötti, 20 százalék 250-400 ezer forint közötti fizetéssel rendelkezik), mind pedig az egyéb juttatások (átlagosan 714 ezer forint/év) alapján elégedettek lehetünk végzettjeink eredményeivel” – teszi hozzá. A 2010-es vállalati elégedettségi felmérés során az ötös skálán az IBS-es hallgatók 4,22-es eredményt értek el.

Előny a külföldi egyetem diplomája – ha ismerik a munkaadók


„Számos külföldi egyetem ad versenyképes diplomát: a hallgatók egyrészt egészen másfajta szemléletet kapnak a külföldről érkező előadóktól, másrészt sokat számít, hogy anyanyelvi tanároktól sajátíthatják el a tananyagot” – mondja Juhos Andrea karrier-tanácsadó, a DBM Magyarország ügyvezető partnere.

A szakember úgy véli, hogy az intézmények többsége a nyelvtudás mellett olyan végzettséget kínál, amellyel könnyű elhelyezkedni a hazai munkaerőpiacon. „A külföldi tanulmányi tapasztalatot is értékelik a munkaadók, amit ezekben az intézményekben könnyen megszerezhetnek a hallgatók” – mondja Juhos Andrea, aki szerint egyedül az jelenthet problémát, hogy több külföldi egyetem neve nemcsak a hallgatóknak, hanem a munkaadóknak is idegenül cseng. „A képző intézményeknek azon kellene dolgozniuk, hogy ismertebbek legyenek, így vonzóbbak a hallgatók és a munkaadók számára” – magyarázza a karrier-tanácsadó. Hány hónap alatt találnak állást a diplomás pályakezdők? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Szűcs Dóra
eduline