szerző:
Eduline

Vádat emelt a bíróság Dharun Ravi, a Rutgers University volt diákja ellen, aki tavaly szeptemberben webkamerával felvette homoszexuális szobatársa, a 18 éves Tyler Clementi egyik együttlétét. A videót a közösségi oldalakon is terjesztette.

Ravi nem csak egy felvételt készített szobatársáról. A második alkalom előtt már előre jelezte a közösségi oldalon, hogy "igen, a dolog ismét megtörténik majd", és felhívta az érdeklődőket, hogy este fél tíz és éjfél között maradjanak a képernyők előtt. A történtek miatt 18 éves szobatársa a George Washington hídról a Hudson folyóba vetette magát. A diák öngyilkosságáról bővebben itt olvashatsz.

A Middlesex megyei esküdtszék többek közt megfélemlítéssel, a magánszféra megsértésével, bizonyítékok meghamisításával és a tanúk befolyásolásával vádolja Ravit. Amennyiben bűnösnek találják az április 20-án nyilvánosságra hozott vádirat tizenöt pontjában, akár tíz év letöltendő szabadságvesztésre is ítélhetik.

Az ügyészség szerint a vádlott nemcsak megsértette az áldozat privát szféráját, de tudatában volt annak is, hogy tettével Clementit megfélemlíti. A nyomozás megindulásakor pedig hamis Twitter-üzenetekkel és a régiek törlésével igyekezett félrevezetni a hatóságokat, és megpróbálta meggyőzni diáktársait, hogy ne valljanak ellene.

„Az esküdtszék vádirata szerint Tyler volt szobatársának tette szándékos volt. Ha ez valóban igaz, és annak tűnik, fontos, hogy felelősségre vonják” – áll az áldozat szüleinek nyilatkozatában.

Nem Clementi volt az egyetlen homoszexuális fiatal, aki az elmúlt hónapokban hasonló okok miatt követett el öngyilkosságot, de a körülmények miatt ő vált az iskolai erőszak elleni kampányok arcává. Számos amerikai közszereplő – köztük Barack Obama elnök – nyilatkozott az esettel kapcsolatban. A Yale egyetem tanulmánya szerint ugyanazért a szabálysértésért gyakrabban rúgták ki az iskolájukból a homoszexuális diákokat, mint heteroszexuális társaikat. A felmérésről itt olvashatsz bővebben.

A Rutgers egyetemen az esetet követően bejelentették, hogy szeptembertől a kollégiumban koedukált szobákat hoznak létre, kurzust szerveznek az oktatóknak, a gólyáknak pedig előadásokat tartanak az iskolai erőszakról. Ravit és a videók terjesztésében segédkező Molly Weitot azonnal kitiltották az egyetemről.

eduline