szerző:
Eduline

A világ legjobb egyetemei, nem csoda tehát, hogy hallgatóik az államvizsga után szinte egytől egyig azonnal munkát találnak: a World Ranking Guide azokat a brit felsőoktatási intézményeket gyűjtötte össze, amelyekből egyenes út vezet a munkaerőpiacra.

Észak-Angliában azok a hallgatók indulnak legnagyobb eséllyel a munkaerőpiacon, akik a University of Bradfordon tanultak. Az intézményt több egyetemi rangsor is a világ legjobb felsőoktatási intézményei közé sorolja: szerepel a Times négyszázas listáján, de a Financial Times is a legjobb üzleti menedzsment mesterképzéseket szervező intézmények között említi.

A University of Surrey által kiadott diplomák értéke is az egyik legmagasabb – legalábbis a brit felsőoktatási statisztikák szerint. Az intézmény a Times és a Shanghai Jiao Tong egyetemi rangsorain is előkelő helyen szerepel, a Guardian listája szerint az intézmény turizmus, elektronikai mérnök, informatika és biológia képzései a terület legjobb szakjai közé tartozik.  
A University of Surrey
©

A hazai topegyetemek listájának élén tavaly az Eötvös Loránd Tudományegyetem állt, a legjobb főiskolai és egyetemi karok közül pedig a bölcsészettudományi és orvosi centrumok taroltak. A magyarországi egyetemek rangsoráról itt olvashatsz bővebben.

A Queen Mary a University of London egyik legelismertebb intézménye, amelyet a legsikeresebb állami kutatóegyetemek között tartanak számon. Hat hónappal a diploma megszerzését követően a diákok 95 százalékának már van munkája, egy részük újabb tanulmányokba kezd. Nemcsak a munkaadók ismerik az itt szerzett diplomát: a Times 2004-ben a világ száz legjobb egyeteme közé sorolta.

A Robert Gordon University elsősorban jogi képzéséről híres: a karon végző diákok száz százaléka talál munkát a diploma megszerzését követően. A Guardian az ország legjobb jogi karai között tartja számon.

A Queen Mary épülete Londonban
©

Magyarországon az igazgatási és jogi terület iránt érdeklődő diákok kilenc egyetem és egy főiskola közül választhatnak: a Felvi rangsorában az élen az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll. Az ország legjobb jogi egyetemeinek listáját itt nézheted meg.

Az Ashton University már húsz éve tartozik a legjobb munkaerő-piaci státuszú felsőoktatási intézmények közé. 2008-ban a Sunday Times listáján - amely az ország 120 egyetemét rangsorolja a hallgatók elhelyezkedési esélyei alapján - a nyolcadik helyre került, ezzel csak néhány londoni és dél-angliai egyetem előzte meg.

Ugyanebben a rangsorban tavaly a Newman University College is az első húsz intézmény közé került. A végzősök munkanélküliségi aránya itt a hetedik legalacsonyabb az ország egyetemei közül, a diploma megszerzését követően kapott kereset alapján rangsoroló listán a tizenhetedik helyre került.

A Sunday Times kezdő fizetések alapján készített rangsorában a londoni King’s College 2008-ban a negyedik helyen szerepelt, a Times elhelyezkedési esélyeket mérő listáján pedig - a Cambridge és a Bradford után - a harmadik helyre került.

A Times Good University Guide 2010 rangsorában - amely azt pontozza, hogy milyen kilátásai vannak az egyes egyetemeken végzett diákoknak hat hónappal a diploma megszerzését követően - a City University London a tizedik helyre került.

Magyarországon az összes képzési területen átlagosan három hónapos álláskeresési időszakkal kell számolnia a végzősöknek. A kutatásokból kiderül, hogy munkájuk szakmai, tartalmi részével általában elégedettek a frissdiplomások, keresetükkel kevésbé. A hazai kezdő fizetésekről itt olvashatsz bővebben.


eduline