szerző:
Eduline

Rasszista megjegyzéseket tett ázsiai diáktársaira a University of California egyik hallgatója a japán földrengés és cunami napján. A YouTube-ra feltöltött felvételen többek közt arról panaszkodik, hogy mennyire zavarják a tanulásban azok a hallgatók, akik a könyvtárból telefonálnak Japánban élő szeretteiknek.

„Oké, szörnyű lehet, sajnálom az ott élő embereket, de ha mindenkit végig akarsz hívni a telefonkönyvedből, miért nem mész inkább ki?” – kérdezi az egyetem hallgatója a videómegosztón közzétett felvételen. Az examiner.com információi szerint az egyetemistát Alexandra Wallace-nek hívják, a gazdaságtudományi karon tanul, a szépségiparban dolgozik.

Wallace szerint az ázsiai hallgatóknak meg kellene tanulniuk bizonyos amerikai viselkedési szabályokat – többek közt azt, hogy milyen körülmények között használhatják mobiltelefonjukat. „Helló, mi itt Amerikában nem telefonálunk a könyvtárban. Ahogy elkezdek tanulni, tizenöt perc után megszólal valakinek a telefonja, és azt hallom, hogy „Ohhhh! Ching chong ling long ting tong? Ohhh!” – utánozza az ázsiai hallgatókat.  Hogyan készülnek fel a japán diákok a földrengésekre? A furcsa "gyakorlatokról" készített videókat itt nézheted meg.


De nemcsak a könyvtár íratlan szabályainak figyelmen kívül hagyásáért kritizálja „az UCLA-ra járó ázsiai hordákat”. „Mivel nem tanítják meg a gyerekeiket, hogy gondoskodjanak magukról, hétvégenként állandóan öreg ázsiaiak rohangálnak a campuson” – mondja a hallgató, aki nem nézi jó szemmel, hogy az ázsiai diákok „az anyukájukkal, a bátyjukkal, a nővérükkel, a nagymamájukkal és a nagypapájukkal” érkeznek Amerikába.

A háromperces beszéd bevezetőjében Wallace közli, hogy „tudjuk, hogy nem vagyok egy politikailag kimondottan korrekt ember, de azért ne sértődjetek meg nagyon”, majd a videó végén megköszöni a figyelmet, és további kellemes napot kíván mindenkinek.

A felvétel hatalmas felháborodást keltett az egyetemen. „Megdöbbentően durvák és sértők a hallgató YouTube-on közzétett kommentárjai. Mint sok más embert, engem is elborzaszt, amikor valaki a véleménynyilvánítás szabadságát más személyek vagy csoportok lealacsonyítására használja. Ez a megnyilvánulás nem tükrözi egyetemünk nézeteit” – nyilatkozta Gene D. Block, az intézmény rektora a Daily Mailnek.

"Oké, szörnyű lehet, sajnálom az ott élő embereket"
©

„Vizsgáljuk a felvételt, és ha megállapítjuk a hallgatói viselkedési kódex megsértését, a hivatalos szabályzat szerint fogunk eljárni. Nem szeretnék jóslatokba bocsátkozni a következményekről” – mondja Phil Hampton, az intézmény szóvivője.

A felvételt péntek délután tették közzé YouTube-on, de nem sokkal később levették. A felhasználók ekkorra azonban már letöltötték, és újraposztolták az „ázsiaiak a könyvtárban” című felvételt. Eddig 280 ezren látták a videót, amely rengeteg kritikát kapott, a tiltakozók még a Facebookon is létrehoztak egy külön csoportot.  

eduline