szerző:
Eduline

Kilenc év alatt félmillióra növelnék a kínai egyetemeken tanuló külföldi hallgatók számát - arra ugyanis az ázsiai országban is rájöttek, hogy a busás tandíjat fizető diákokkal nem csak a felsőoktatási intézmények járnak jól. Magyarországon 3400 külföldi hallgató tanul, többségük az orvostudományi egyetemeken.

Hallgatók gyakorlaton: borsos a tandíj
©
Az ázsiai ország egyetemein és főiskoláin jelenleg 260 ezer külföldi hallgató tanul – többségük Dél-Koreából, az Egyesült Államokból és Japánból érkezett, de a kínai oktatási minisztérium az eddigieknél szorosabb kapcsolatot építene ki az Európai Unió tagállamaival, Latin-Amerikával és az arab államokkal is – írja a University World News.

„Azt reméljük, hogy 2015-re a Kínában tanuló külföldi hallgatók száma eléri a 320 ezret, 2020-ra pedig a félmilliót. A kínai egyetemisták közül több mint 950 ezren szereznek diplomát más országokban” – mondta Shen Yang, az oktatási tárca nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatóhelyettese.

Külföldi hallgatók magyar egyetemeken: szükség van rájuk


2010-ben 3400 külföldi hallgató jelentkezett a magyarországi felsőoktatási intézményekbe – ez az összes felvételiző valamivel több mint két százaléka. A jelentkezők körülbelül fele minden évben a szomszédos országokból érkezik, de sok közel- és távol-keleti, valamint afrikai diák is Magyarországra jön tanulni, sőt akadnak felvételizők Nyugat-Európából és az Egyesült Államokból is.

A legtöbb külföldi hallgató az orvosi egyetemekre jelentkezik: a budapesti Semmelweis Egyetemre már az 1970-es években is érkeztek külföldi diákok, 1983-ban németül, 1989-ben pedig angolul is megindult az oktatás. Ma az egyetem 11900 hallgatója közül 2750-en külföldi állampolgárok. A tandíj összege a képzéstől függ: a legtöbbet a fogorvosnak és az orvosnak készülő diákok fizetnek: az előbbiek az árfolyamoktól függően szemeszterenként körülbelül 1 900 000 forintot, az utóbbiak körülbelül 1 700 000 forintot.

A Debreceni Egyetemen is folyamatosan növekszik a külföldi hallgatók száma. Míg 2007-ben 1873-an tanultak az intézményben, 2010-ben már 3000-en. A legtöbben, körülbelül kétezren az Orvos- es Egészségtudományi Centrum angol nyelvű képzésein vesznek részt, ezért évente 12-13 ezer dollárt, vagyis nagyjából két és félmillió forintot kell fizetniük. Jelenleg összesen 44 ország diákjai tanulnak az intézményben.

eduline