szerző:
Eduline

Rendkívüli takarékoskodást követelnek a kormány által bejelentett zárolások a felsőoktatási intézményekben, ugyanakkor várhatóan egyetlen aktív dolgozó elbocsátására sem lesz szükség - összegezte a Felsőoktatási Érdekegyeztető Tanács (FÉT) csütörtöki, rendkívüli ülésén elhangzottakat az MTI-nek Kis Papp László.

Elbocsátásokra nem lesz szükség?
©
A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke elmondta, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztériumot 39 milliárd forinttal érintik a zárolások, ebből a felsőoktatásra 16 milliárd jut.

Közlése szerint az intézményektől beérkezett intézkedési tervek alapján egyetlen aktív dolgozó elbocsátására sem lesz szükség, de rendkívüli takarékoskodást követel majd az intézményektől az elrendelt kormányzati zárolás. Milyen követkeményekkel járhat a zárolás? Összefoglalónkat itt olvashatod el.

Az érdekvédő ennek három módjáról számolt be: egyrészt egyes intézmények felfüggesztették - a szakszervezetek jóváhagyásával - a kollektív szerződéseket és a jóléti juttatásokból vettek el, így például az étkezési támogatásokat csökkentették. A másik lehetőség a megtakarításra a fejlesztési pénzek zárolása, ami ugyanakkor komoly gondot jelent, hiszen csak azokat a forrásokat lehet zárolni, amelyekről még nem született szerződés. Nagy bajba kerülhet a Kaposvári Egyetem is, amelytől 380 millió forintot vonnak el. Az egyetem helyzetéről szóló összefoglalónkat itt olvashatod el.

Ezen kívül az intézmények nagy része saját bevételéből ajánlott fel forrásokat. Az előírt zárolási igényeknek ily módon eleget tettek, de ez rendkívüli takarékoskodást feltételez majd, így például az energiafelhasználásban - mondta Kis Papp László. Mint hozzátette: a nyári klímahasználatot például betiltják egyes intézményekben, illetve olyan tervek is vannak, hogy nyáron egy-két hétre teljesen bezárják az intézményeket, amelyek ez idő alatt semmilyen szolgáltatást nem nyújtanak majd.
Az FDSZ vezetője leszögezte: ennél nagyobb terhet elbocsátások nélkül már nem tudnak vállalni.

Az ülésen - amelyen részt vett a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elnöke is - megállapodtak arról, hogy az MRK és az érintett szakszervezetek közös levélben kérik Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert: képviselje a kormány előtt azt a kérésüket, hogy amennyiben a gazdasági mutatók úgy alakulnak, a zárolások egy részét már év közben feloldják és visszapótolják. Dux László felsőoktatási helyettes államtitkár erre ígéretet is tett - közölte az FDSZ elnöke.

MTI