szerző:
Eduline

Az elfogadásra váró felsőoktatási törvénytervezet ellen tüntetett hétfőn mintegy háromszáz egyetemista az ukrán fővárosban a parlament épülete előtt.

 Egyes résztvevők dobveréssel és jelszavak skandálásával követelték Dmitro Tabacsnik oktatási miniszter távozását. Mások táblákat emeltek a fejük fölé "Ingyenes oktatás - mindenkinek", "Az élősködő képviselők nem hagyják élni a diákokat" és "Ha nincsenek diákok - nincs jövő" felirattal.
   
A tiltakozókkal szemben a hatóságok száz rendőrt vezényeltek a helyszínre, akik igyekeztek megakadályozni, hogy a diákok elfoglalják az úttestet. Január 31-én is mintegy 300 egyetemista tüntetett a kijevi törvényhozás épületénél a felsőoktatási törvénytervezet ellen. A diákszervezetek szerint az új törvény lehetetlenné tenné a tisztességes módon való bejutást a felsőoktatási intézményekbe, és megszüntetné az ingyenes oktatáshoz fűződő jogot.
   
A tervezet értelmében a tandíj évente emelkedhetne a költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók számára. Emellett a diákok azt is nehezményezik, hogy a hallgatói önkormányzat a jövőben nem kaphatna finanszírozási segítséget a felsőoktatási intézmények speciális alapjából.

MTI