szerző:
Eduline

Legkevesebb négy tüntető sebesült meg szerdán a jemeni fővárosban a rezsim bukását követelő diákok és a hatalom hívei között hatodik napja folytatódó összecsapásokban - jelentették szemtanúk és tudósítók a helyszínről.

Hírek szerint megvertek három újságírót, köztük az AP hírügynökség egy fotósát és a dubaji al-Arabíja hírtévé operatőrét, amikor az Általános Népi Kongresszus kormánypárt botokkal és késekkel felszerelkezett hívei a diákokra támadtak.

©

A hatóságok kétezer rendőrt küldtek az utcákra, hogy megfékezzék a 32 éve hatalmon lévő Ali Abdalláh Száleh elnöknek, az Egyesült Államok szövetségesének lemondását követelő tüntetéseket. A rendőrök - köztük civil ruhások - a levegőbe lövöldöztek, és meggátolták, hogy a Szanaai Egyetemnél lévő diákok ezrei csatlakozzanak a főváros más pontjain, egyebek közt az elnöki palotánál tüntető ezrekhez. A diákok erre kövekkel kezdték dobálni a rendfenntartókat. "Addig tiltakozunk, amíg nem távozik ez a rezsim - mondta egy egyetemista, Murád Mohamed. - A mostani körülmények közt nincs jövőnk."
   
A gazdasági összeomláshoz gyakran közel járó, elszegényedett Jemen 28 millió lakójának 40 százaléka él napi 2 dollárnál kevesebből, és a harmada éhezik. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat jemeni ágának megsemmisítéséért, valamint az északi és déli lázadók féken tartásáért küzdő országban a zavargások, a zűrzavar veszélye arra késztette az államfőt, hogy megígérje 2013-as távozását posztjáról, és párbeszédet ajánljon az ellenzéknek. Az ellenzék koalíciója ráállt a tárgyalásokra Szálehhel, de ezzel sok fiatal tüntetőnek csalódást okozott. "Változást akarunk, mégpedig úgy, ahogy az egyiptomiak és a tunéziaiak tették" - mondta egy szanaai egyetemista.

 MTI